Täisteratoodetele kohustuslikku standardit kehtestada ei saa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Toidutootjad leppisid hiljuti kokku täistera mõiste kasutamises ning sõlmisid hea tava lepingu, kuid kõigile kohustuslikuks seda standardit teha ei saa.

Toidutootjate hea tava kohaselt peab pagaritoodete puhul täisterasisaldus olema vähemalt 50 protsenti, täisterapasta puhul aga sada protsenti, et seda võiks nimetada täisteratooteks, vahendab ERR uudisteportaal.

Toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp ütles, et esmakordselt lepitakse Eesti toidusektoris kokku ühe mõiste kasutamine ja kehtestatakse sellele konkreetne standard, mida järgida. «Siiani oli reguleerimata, millist toodet võib nimetada täisteratooteks ning selleks sai olla näiteks ka leib, milles on vaid viis protsenti täisterajahu,» tõi ta näite.

Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus tõdes aga, et tegu on teretulnud initsiatiiviga, kuid täisteratoote märgistamise nõuet Euroopa Liidus ei ole ning kui liikmesriik soovib kehtestada täiendavaid nõudeid, saab seda teha ainult siseriiklikult.

See tähendab, et see nõue kehtiks ainult Eesti tootjatele ega hõlmaks imporditud pagaritooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles