Äpid, mis eelkõige sobivad vanemaealistele

Eleen Laasner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Äppidest on saanud juba igapäevane osa meie elust. Ka vanemad inimesed üritavad ennast uuenduslikku tehnoloogiamaailma sisse süüa. Selleks, et neile seda pisutki lihtsamaks teha, on kohalikud sideteenuste pakkujad otsinud välja parimad äpid, mis sobiksid just tänastele vanaemadele ja vanaisadele.

Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov valis välja kaheksa mobiilirakendust ehk äppi, millest võiksid kasu lõigata just vanemaealised nutiseadme kasutajad, koondades erinevad igapäevatoimingud oma telefoni.

«Kõigi alltoodud äppide ühisnimetajaks on lihtsus – need on eestikeelsed ja arusaadavad ka inimestele, kes alles õpivad nutiseadme võlusid tundma,» sõnas Seliov. «Ent nii nagu iga uue asjaga, tuleb ka äppidega sõbraks saamiseks veidi aega võtta ning nendega harjuda, sest vilumus ei sünni üleöö. Hea oleks, kui esimene kokkupuude toimuks lapse või lapselapse juuresolekul, kes oskaks eakat juhendada.»

Menüü koondab lademetes maitsvaid retsepte, mille valmistamist koduses köögis järele proovida ning muudab poeskäimise uskumatult lihtsaks. Tänu sellele äpile ei ole enam tarvis vajaminevaid toiduaineid kaduma minema kippuvale paberilipikule üles märkida – võta poes kätte telefon, ava äpis mõni isuäratav retsept ning asu sobivate toiduainete otsingule.

Seened on asjakohaseks äpiks just sügisel, kui paljud meist oma sammud metsa seenele seavad. Kui näed isuäratavat seent, ent ei ole kindel selle söödavuses, ava mobiilirakendus, otsi seen välimuse järgi üles ning vaata üle, millega täpsemalt tegemist. 

RMK on multifunktsionaalne äpp metsandus- ja loodushuvilistele. Äpist leiad ilmainfo, looduskaamerad, enda lähedal asuvad loodus- ja matkarajad ning parimad marja- ja seenekohad.

LiveTeam on eestimaine äpp marjulistele ja seenelistele, mis sisaldab erinevalt tavalistest kaardi- ja GPS-rakendustest ka metsateid ja võimaldab ära märkida oma auto asukohta metsas. Lisaks aitab äpp metsasolijail jälgida oma kaaslaste asukohta metsas, salvestada paremad seene- ja marjakohad ning neid sõpradega jagada. Kui metsas eksima kippuval vanaemal või vanaisal on nutitelefon taskus, siis on teda metsast väga lihtne leida, kuna tema täpne asukoht ja liikumistrajektoor on äpis lähedastele näha. Samuti teeb äpp kindlaks, kas ollakse oma müttamas kellegi eramaal või riigimetsas.

Elektriäpp ütleb sulle ära, millal on kõige soodsam elektrit tarbida ning tuletab meelde, kui elektrinäidud on tarvis ära saata. Kuna äpp on mõeldud kõikide elektrifirmade klientidele ja seal on olemas ka elektrinäitude saatmisvõimalus, muudab see näitude esitamise kohustuse täitmise kordades lihtsamaks.

Õhtujutt on kasulik äpp vanaemadele ja vanaisadele, kel on unejutud, mida lastelastele lugeda, otsa saanud. Vikerraadio saatesarja «Õhtujutt» mobiilirakenduses on terve hulk maheda häälega peale loetud põnevaid järje-, looma- ja muinasjutte, mida mugavalt võsukestele enne uinumist telefonist mängida.

TV Kava äpp asendab tänapäeval traditsioonilist paberkandjal saatekava. Milleks osta iga nädal uus telekava, kui kõigi olulisemate telekanalite reaalajas uuenduvad saatekavad asuvad igas nutitelefonis vaid paari kliki kaugusel?

Sõiduplaanide äpid (Tartu bussiajad, Tallinna ühistransport) muudavad bussi-, trolli- ja trammiaegade vaatamise lihtsamaks kui iial varem. Seejuures jääb sinu enda valida, kas otsid sobiva väljumisaja kindla peatuse nime või liini numbri järgi. 

Elisa vaatenurk

Elisa soovituslikud äpid eakatele pani kokku tootejuht Ivo Popp.

Kus buss on äpp võimaldab nutitelefoni ekraanilt jälgida, kui palju aega on bussini.

Lisaks on eakatel Tallinnas võimalus kasutada uut ühistranspordi mobiilirakendust, mille nimeks on Trafi. Äpp kuvab ühistranspordi infot reaalajas ning aitab inimestel ühistranspordiga kiiresti ja mugavalt linnas liikuda, sõltumata sõiduplaanidest, vaid lähtudes reaalsest olukorrast linnas. Rakenduse kasutaja ei pea teadma peatuste nimesid ega linna tundma - otsing leiab sobiva transpordiühenduse ka muude märksõnade põhjal.

Mobiilirakendus Uudishimu koondab Eesti suuremate uudisteportaalide uudised ühte rakendusse ning eakal pole vaja külastada erinevaid interneti lehekülgesid, et kõik uudised läbi lugeda.

Nutitelefonist televisiooni saadete järelvaatamiseks sobib eakatele hästi TV3 Play ja ERR äpid. Viimasest ehk ERR äpist saab saateid vaadata ka reaalajas.

Kasuks tulevad ka pangaäpid, mis aitavad kiirelt saada ülevaate pangakontol toimuvast ning samuti ka makseid sooritada.

Telial omad soovitused

Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf soovitab kõigile nendele inimestele (eakatele), kes pole veel äpimaailmaga väga palju kokku puutunud ning kes soovivad sellega tutvust teha, julgelt võtta oma lastel-lastelastel nööbist kinni  ning paluda teha endale kiirekskursioon.

Esimese hooga soovitas Neudorf selliseid rakendusi:

Sammulugeja võimaldab mõõta igapäevaselt samme, läbitud distantsi, kulutatud kaloreid ning seada endale eesmärke. Rakendus annab hea ülevaate, kui palju on kasutaja teinud samme/kõndinud nii päevases, nädalases, kuises kui aastases arvestuses. Hea abimees tervisliku liikumise toetamiseks.

Telia Travel paljudele inimestele meeldib reisida, hoolimata vanusest. Telia Travel on asjalik abiline, mis võimaldab klientidel välismaal reisides jälgida oma mobiilse interneti kasutust, muuta Telia interneti kuu- ja päevalimiite, tellida reisikindlustust ning tutvuda asukohariigi infoga

MINU.TV võimaldab endaga kaasas kanda kogu oma TV valdkonna meelelahutust ning vaadata asukohast sõltumatult nii populaarsemaid telekanaleid, sarju, filme ja salvestusi. Rakendust saab kasutada nii nutitelefonis, tahvlis kui arvutis.

Lisaks on Neudorfi sõnul loomulikult terve rida erinevaid tervisliku toitumise rakendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles