Postimees katsetab: millise poe õhuke kilekott on kõige vastupidavam? (1)

Maria Joost
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbija toimetus testis erinevate poodide läbipaistvaid kilekotte.
Tarbija toimetus testis erinevate poodide läbipaistvaid kilekotte. Foto: Erik Prozes

Üsna pea lõpetavad poed tasuta läbipaistvate kilekottide jagamise. Poeskäijate jaoks tähendab see seda, et kott tuleb kas kodust kaasa võtta või raha eest osta. Tarbija toimetus testis, milline kott on kõige vastupidavam ja milline vilets.

Katses kasutati koduseid õunu, millest osal juhuse tõttu ka juba puitunud varred olid. Kõige suurema mahutavusega, aga ühe pakkimise käigus tekkinud auguga oli Maksimarketi tume kilekott, mis võttis enda kanda lausa viis kilo ubinaid. Augu tekitas tugev õunavars, kuid suuremaks ei paistnud auk minevat.

Õunte kaalumisel kasutusel olev kaal.
Õunte kaalumisel kasutusel olev kaal. Foto: Erik Prozes

Peaaegu sama palju, ehk siis 4,7 kilogrammi mahutas Maxima kott, ning olenemata suurest kogusest ei suutnud kodumaised õunad seda kilet katki teha. Kott oli suur ja tugev.

Ülejäänud kottidesse üle nelja kilo mahutada ei kannatanud. Selveris raha eest ostetud ökokotil tekkis 3,84 kilogrammi peale vaid üks kriimustus, mis lõhkiminemise märke ei näidanud.

Grossi poe kilekotti tekkis 3,7 kilogrammi peale üks suur auk, mistõttu kotti ilmselt enam kasutada ei saa ja igaks juhuks tasuks poodi kaasa võtta enda kott.

Tavaline Selveri kilekott oli sarnaselt oma ökokaaslasega hea ja tugev, kuid mahutas veidi vähem – 3,6 kilogrammi. Erinevalt ökokilekotist ei tekkinud sellel ei auku ega kriimu. «Hea ja tugev,» kommenteerisid katsetajad.

Comarketi kilekott mahutas küll 3,45 kilogrammi, kuid puitunud varred tegid kotti ühe suure augu, mis muutis koti kasutuskõlbmatuks.

Kui õunad Prisma kotti jõudsid, oli kott sanga juurest juba lagunema hakanud. Mahutavusega 3,44 kilogrammi ei andnud kott võimalustki rohkem õunu lisada, sest läks enne katki.

Suurim üllataja oli väike aga tubli Rimi kott, mis paistis käega katsudes õrnake, aga kui 3,3 kilogrammi täis oli saanud ning õunad välja hakkasid punnitama, ei paistnud veel ühtegi auku.

Sama palju õunu jaksas kanda ka Maxima tavaline läbipaistev kilekott, kuid sellel olid augud kiired tekkima. Kaalumise lõppedes oli kotis kolm auku, millest üks asetses täitsa põhjas.

Ilma ühegi augu ja kriimuta läbisid katse Maxima (4,7 kg),  Selveri tavaline kilekott (3,6 kg) ja Rimi (3,3 kg). Kõige enam mahutas aga pruun Maksimarketi kott – viis kilogrammi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles