Ühendus: Eestis on kondoomid liiga kallid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev.
Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev. Foto: Peeter Langovits

Eesti tarbijatelt küsitakse kondoomide eest liiga kõrget hinda, arvab Igor Sobolev Eesti HIV-positiivsete võrgustikust.

«Kvaliteetsed, müügivõrgus pakutavad kondoomid on Eestis liiga kallid ja erinevate abiprogrammide raames riskirühmadele tasuta jaotatavad Aasiast pärit kondoomid ei ole jälle piisavalt kvaliteetsed,» märkis Sobolev  rahvusvahelise kondoomipäeva puhul avaldatud teates.

Tema sõnul on kondoomi tootmise omahind koos transpordiga kolm eurosenti, kuid koos maksude, turunduskulude ning tootjate ja vahendajate kasumiga jõuab see aga Eestis tarbija jaoks müügile hinnaga ligikaudu üks euro.

Sobolev tõi näiteks, et paljudes riikides on tehtud kondoomide kättesaadavuse parandamiseks maksude osas soodustusi. Sama teed tuleks tema hinnangul minna ka Eestis.

«Eestis, kus keskmiselt iga sajas tööealine elanik on HIV-positiivne ning 50 protsenti on HI-viirusesse nakatunud sugulisel teel, on kondoomide kättesaadavuse suurendamine soodsama hinna ja garanteeritud kvaliteedi teel ning kondoomi kasutamise teadlikkuse tõstmine hädavajalik,» ütles ta.

Sobolev lisas veel, et kondoom on kõige tõhusam ja hädavajalik vahend HIV ja teiste sugulisel teel levivate haiguste ennetamiseks. «Kõigile inimestele ei saa me küll jagada tasuta kondoome, kuid saame koos riigi, vabasektori ja ettevõtetega ühendada jõud, et HIV ennetamiseks kondoomide kättesaadavust suurendada,» sõnas ta.

Eesti ja HIV

Vastavalt statistikale on Eesti juba mitu aastat üks kõige kiirema HIV levikuga riike maailmas. 2010.aasta diagnoositi Eestis 372 uut HIV-sse nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 7692 inimesel, sealhulgas AIDS 315 inimesel. Seda on 10 korda rohkem kui Euroopas keskmiselt.

Allikas: EHPV

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles