Milline toit aitab mälu tugevdada?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälule on kõige mittetõhusamad toidud need, mis on praetud, sest kasulikud vitamiinid ja mineraalid hukkuvad praadimise käigus.
Mälule on kõige mittetõhusamad toidud need, mis on praetud, sest kasulikud vitamiinid ja mineraalid hukkuvad praadimise käigus. Foto: SCANPIX

Mälu tugevdamiseks on olemas mitmesuguseid võimalusi – üks nendest on jälgida, mida me sööme. Söömine mõjutab tugevasti ajus toimuvaid keemilisi protsesse, mis omakorda avaldavad mõju sellele, kui hästi meile asjad meelde jäävad.


Väga oluline on hommikul süüa: kümned uurimused on tõestanud, et need inimesed, kes hommikul söövad, mõtlevad selgemini ja mäletavad paremini kui need, kes hommikul ei söö. Meeles tasub pidada sedagi, et tühja kõhuga kohvijoomine pole naljaasi – selline tegevus tõstab ängistuse kahekordseks ja keskendumisvõime väheneb poole võrra, kirjutas rohelise eluviisi portaal Bioneer.

Mis on mälule hea?

Valk on aju ja mälu jaoks ülimalt tähtis, valku leiab näiteks munavalgest, kalast, kanafileest, kalkunist, tofust, kaunviljadest ja riisist.

Kaks tähtsamat ajus sisalduvat rasva on Omega-6 rasvhape ja Omega-3 rasvhape: Omega-3 rasvhappe allikad on lõhelised, skumbria, heeringas, mandlid, kreeka pähklid, linaseemned, linaseemne õli, oliiviõli, sojaoad, sojaõli, kõrvitsaseemned, kõrvitsaseemneõli, tofu, pähkliõli, lillkapsas, brokkoli ja rooskapsas, Omega-6 rasvhappeid sisaldavad maisiõli, kõrvitsaõli, safrooliõli, seesamiõli, sojaõli, päevalilleõli, kreekapähkliõli ja nisuiduõli.

Kõige kahjulikumad toidud on need, mis on praetud, sest kõik kasulikud vitamiinid ja mineraalid hukkuvad praadimise käigus.

Mälu jaoks on olulised ka mitmed vitamiinid:

• B1-vitamiin, mida leidub kaerahelvestes, maapähklites ja köögiviljades
• B2-vitamiin, mida leidub juustus, munades, kalas, maksas, piimas ja brokolis
• B6-vitamiin, mida leidub loomalihas, lillkapsas, maksas, nisuidudes ja täisterades
• B12-vitamiin, mida leidub loomalihas, juustus, munades, neerudes ja maksas
• E-vitamiin on suurepärane vahend vabade radikaalide hävitamiseks. Need on toksilised ained, mis kahjustavad aju, E-vitamiin aga leiab need üles ja hävitab ära. E-vitamiini leidub munades, paljudes pähklites, piimas, oliiviõlis, kõrvitsaseemnetes ja päevalilleseemnetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles