Lõhnatajuta kokk varjas aastaid oma eripära

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhna tundmata pole köögis sugugi kerge hakkama saada.
Lõhna tundmata pole köögis sugugi kerge hakkama saada. Foto: Panther Media/Scanpix

Hõrgust toidust annab märku ninasõõrmeid kõditav isuäratav lõhn. Kui enamikul on lihtne seda seost luua, siis kokana töötav Adam Cole varjas pikalt fakti, et juba sünnist saati on ta võimetu lõhna tundma.

Lõhnatundlikkuse puudumist põhjustab anosmia, vahendab Independent. Kuna aroomil on toidu maitsega oluline seos, siis üldjuhul seda haigust põdevad inimesed ei huvitu kuigivõrd toidust ja huvitavatest maitsekooslustest.

Olenemata eripärast on Cole töötanud koos tuntud kokkadega ning on peakokk Maple Block Meati liharestoranis Californias. Ta suudab oma sõnutsi eristada magusat, haput, soolast ja kibedat maitset ning on hiljuti avastanud enda jaoks ka paljuräägitud viienda maitse, umami. Küll aga on tal raskusi tugevalõhnaliste toiduainete, näiteks trühvlite, peterselli ja estragoni kasutamisel, mille puhul pidi ta olema ettevaatlik ning omandama nende käitlemise tehnikad.

Juba kokanduskooli õpetaja soovitas mehel oma haigust vaka all hoida, kuna sellega võib tulevikus töökoha saamisel probleeme tekkida. Cole’i murdumispunkt salatsemises jõudis kätte siis, kui ta pidi kokandussaate «Top Chef» võitja Michael Voltaggioga koos töötades lõhna järgi ära tundma halvaks läinud ribid.

«Tegu oli kallihinnaliste Wagyu ribidega, millest mõned olid halvaks läinud ja mõned mitte – ainuke viis vahet teha oli lõhna järgi. Ma ei serveeriks iial halvaks läinud toitu, kuid neid ei saanud ma ka lihtsalt minema visata,» kirjeldas Cole. Seega tuli tal üles tunnistada, mis teda vaevab.

Cole pole esimene ega viimane kokk, kes maitsetega kimpus on. 2007. aastal kaotas maitsetaju Ameerika kokk ning molekulaarse gastronoomia valdkonna esindaja Grant Achatz, kellel diagnoositi 4. staadiumis keelevähk.

«Haarasin soolatopsi ning raputasin soola otse oma keelele ning see maitses – ei, tegelikult tundus kui aeglaselt lahustuv liiv. Nii mu maitsemeel kaduski – ühel päeval oli see alles, teisel järsku täielikult kadunud,» kirjeldas Achatz toona.

Keemiaravi tulemusel õnnestus arstidel tippkokk siiski päästa ning maitsemeelgi taastus peagi. Vaatamata mõningatele kõrvalmõjudele naasis ta kööki õige pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles