Raamatupidamisnipid inimestele, kes vihkavad matemaatikat

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrik.
Ümbrik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui plaanid isiklikku arvepidamist paika saada, siis ära lase oma arvutus- ja loogikaoskustel saada saatuslikuks – ka sinu jaoks on ühtteist välja mõeldud.

Paljude jaoks on raamatupidamine raske, mitte ainuüksi selle üksluisuse, vaid matemaatika pärast, kirjutas Time. Numbrid kohe ärritavad neid inimesi. Kui see tundub sullegi omane, siis siin on mõned näited, kuidas ebameeldivustest kõrvale põigata ning oma rahaasjad ikkagi joonde saada.

Sõlmi teekonnaga rahu

Kodusel arvepidamisel silma peal hoida tundub üsna kehv väljavaade, eriti inimestele, kes seda teha ei üritagi, sest see lihtsalt tundub liiga aeganõudev ja keskendumist vajav töö.

Inimesed, kel aga kulutused ritta laotud, tunnistavad just, et nende jaoks on arvepidamine vabastav. Mõnusaks muudab tegevuse see, et nad teavad täpselt, mille alla raha on viimasel ajal kulunud. See teadmine omakorda annab aga võimaluse raha paremini kontrollida ja suunata.

Oma suhtumise muutmisest võib palju abi olla. Kuigi see lugu räägib, kuidas matemaatikat vähem kasutada, siis päris ilma ikkagi ei saa. Seega tuleb kõigepealt uskuda, et oma rahaasjades selgusele jõuda on sulle tõesti vajalik.

Saa matemaatikaga kiiresti ühele poole

Esimene samm oma rahaasjade korrastamisel on planeerimine. See tähendab seda, et tuleb otsustada, kui palju säästad, investeerid ja kulutad alates söögist kuni kingitusteni. See ongi tavaliselt kõige rohkem matemaatikat nõudev osa, mille jaoks on siiski loodud palju lihtsustavaid vahendeid, näiteks säästmisäpid.

Leia sobiv abivahend

Teine oluline punkt on raha teekonna jälgimine, mis võib olla üsna tüütu. Tavaliselt on see ka koht, kus esimest korda säästmist proovivad inimesed eksivad. Pea meeles, et siin ei kehti reegel, et üks variant sobib kõigile. Igaüks peab ise leidma endale sobiva kulutuste kirjapanemise meetodi.

Neile, kes matemaatikaga sõbrad pole, sobib ümbriku kasutamise variant. Ühte ümbrikusse paned oma igakuised kindlad kulutused, nagu näiteks üür, kommunaalid ja kindlustus ning samal alusel jagad ümbrikud ka teiste kategooriate jaoks, mis pole igakuiselt samad ning mille kulusid on võimalik piirata, näiteks nagu riided, söök ja meelelahutus.

Kui saad palka korra kuus ja arvad, et riiete alla võiks kulutada 100 eurot, siis panedki selle summa riiete jaoks mõeldud ümbrikusse. Ümbriku võtad riideid ostma minnes kaasa ning vahetusraha, mis kassast tagasi saad, paned taas riiete ostmiseks mõeldud ümbrikusse.

Selline ümbrikusüsteem nõuab vähe matemaatikat, vaid ühe hetkega näed, kui palju raha sul veel teatud valdkonna jaoks enne järgmist palgapäeva kulutada on võimalik.

Siingi leidub hulganisti veebipõhiseid vahendeid, mis teevad arvutamise sinu eest ära. Pead vaid sisestama kategooriate piirmäärad ning pärast ostu tšekil oleva summa. Nii on arvepidamine sinuga pea igal hetkel kaasas ning saad võrrelda jooksvat kuud ka eelmisega.

Vaata üle, planeeri uuesti ja korda

Kolmas lihtne samm rahaplaneerimise juures on teha kokkuvõte ja hinnata, kas praegune plaan sinu puhul töötab. Kui su toiduraha ümbrik sai pärast kolme nädalat juba tühjaks või äpp tunnistas selles vallas raskust, siis tuleks midagi ümber rehkendada. Sa pead kas vähendama mõnes kategoorias tehtavaid kulutusi või hoidma kokku toidu pealt. Valik tuleb teha vastavalt vajadusele.

Toimiva plaan paika saada võib aega võtta mõne kuu, aga sellisel juhul ei nõua see ka palju matemaatikat. Pead lihtsalt ümbrikute vahel tasakaalu leidma – sealt, kust on üle, tuleb panna raha sinna, kust on puudu.

Ära lase vihal matemaatika vastu võitu saada planeerimisest – ühest mõjukaimast vahendist rahaasjade korrashoidmisel.  Ümbrikusüsteem on lihtne variant nägemaks, kuhu raha läheb ja seda ilma igasuguse matemaatikata. Äppide kujul leitavad lahendused aitavad sinu eest aga ära teha matemaatika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles