Suu magusaks: 21 riigi kõige popimad desserdid

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lamingtoni kook kookoshelvestega on pärit Austraalia köögist.
Lamingtoni kook kookoshelvestega on pärit Austraalia köögist. Foto: Panther Media/Scanpix

Mõne riigi traditsioonilisi magustoite iseloomustab kerge ja mahlane tekstuur, teisi jällegi rikkalikud tordid. Delish reastas 21 riigi traditsioonilised magustoidud, mis ajavad igal magusasõbral suu vesiseks.

Prantsusmaa – Crème brûlée. Kreemja, krõbeda karamellkattega magustoidu on mitmed muudki riigid oma restoranide menüüsse lisanud, kuna tegu on paljude poolt armastatud desserdiga.

Ameerika – õunapirukas. Pirukale on iseloomulik kate, mille moodustab tainaribadest ruudustik. Pirukatäidis võib varieeruda ning seda serveeritakse vahukoore või vaniljejäätisega, ent ka Cheddari juustuga.

Türgi – Baklava. Tegu on filotainast pähklikoogiga, mille ääri hoiab koos magus siirup või mesi.

Baklava.
Baklava. Foto: Panther Media/Scanpix

Itaalia – Gelato jäätis. Piimast, veest ja suhkrust valmivas jäätises puuduvad jääkristallid, mis teevad selle kreemjamaks kui poejäätis. Gelato puhul mängitakse julgelt maitsetega, kasutades jäätises nii vaarikaid, pistaatsiapähkleid kui ka rummi.

Peruu – Picaron. Sõõrikule sarnanev magustoit koosneb maguskartulipüreest, pärmist, suhkrust ja aniisist ning see valmistatakse fritüüris.

Venemaa – sõrnikud. Venelased on eriti kiindunud kohupiimast valmistatud pannkookidesse, mida kutsutakse sõrnikuteks. Neid serveeritakse moosi, mee või traditsioonilisemalt hapukoorega.

Hispaania – Tarta de Santiago. Mandlikook, millele on salajase komponendina lisatud sidrunikoort, pärineb juba keskajast. Kook raputatakse üle tuhksuhkruga ning selle keskele jäetakse rüütel Santiago mõõga kujutis.

Jaapan – Mochi. Kleepuvat riisipalli meenutav mochi on poodides aastaringselt, kuid seda süüakse sagedamini tähtpäevade ja pühade ajal. Sageli serveeritakse seda jäätisega.

Argentiina – Pastelitos. Lehttaignast valmistatud ning friteeritud pastelitos sisaldab magusa küdoonia või maguskartuli püreed.

Pastelitos.
Pastelitos. Foto: Mark Holm

Inglismaa – Banoffee-kook. Tegu on rikkaliku kreemise koogiga, mis sisaldab banaani ja iirisekomme, vahel ka šokolaadi või kohvi.

Brasiilia – Brigadeiros. Trühvlisarnast magustoitu süüakse iga olulise tähtpäeva puhul. Brigadeirost valmistatakse kondenspiimast, võist ja šokolaadipulbrist. Segust vormitud pallikesed kastetakse kaunistuseks šokolaadi- või kommipurusse.

Belgia – vahvlid. Kes ei teaks ega armastaks Belgia vahvleid? Maiustust pakutakse sageli kohalikes kohvikutes ja serveeritakse soojalt, kaetuna tuhksuhkruga.

India – Gulab jamun. Tegu on populaarse Aasias levinud magustoiduga – Gulab jamun kujutab endast sõõrikuauke, mis valmistatakse piimapulbrist ning küpsetatakse selitatud võis.

Gulab jamun.
Gulab jamun. Foto: Panther Media/Scanpix

Austria – Sachertorte. Mõnusa šokolaadise tordi leiutamise au kuulub Franz Sacherile. Torti iseloomustab selle vahel leiduv mahlakas aprikoosimoos ning seda serveeritakse enamasti koos magustamata vahukoorega.

Austraalia – Lamington. Lihtsat kooki ilmestavad kakaoglasuur ning kookoshelbed.

Saksamaa – Schwarzwaldi tort. Rikkalik tort sisaldab ohtralt šokolaadi ja kirsse ning on armastatud paljude magusasõprade poolt.

Island – Skyr. Hapendatud piimatoode sarnaneb jogurtile ning on kõrge valgusisaldusega. Seda võib serveerida nii magustoiduna koos moosiga, aga ka näiteks prae kõrvale kastmeks.

Kreeka – Nanaimo. See isuäratav kook ei vaja küpsetamist, vaid valmib vahvlipõhjast, sisaldab vaniljekastet ning on üle valatud šokolaadiga.

Lõuna-Aafrika – Koeksisters. Magustoit on oma nime saanud hollandikeelsest sõnast «koekje», mis tähendab küpsist. Tegu on samuti väga magusa praetud versiooniga sõõrikust, mis on üle valatud suhkrusiirupiga.

Rootsi – Prinsesstårta. Keedukreemi ja vahukoorekihtidega printsessikook on kaetud martsipankattega, mis on enamasti rohelist värvi.

Egiptus – Om ali. Seda võib nimetada egiptlase versiooniks ameeriklaste saiapudingust. See valmib lehttainast, piimast, suhkrust, vaniljest, rosinatest, kookoshelvestest ja erinevatest pähklitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles