Valuvaigistitega liialdamine võib põhjustada kroonilise peavalu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavaluga mees
Peavaluga mees Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloogia arst-õppejõud Mark Braschinsky sõnul saab maailmas tehtud uuringute alusel väita, et vaid kümme protsenti maailma rahvastikust ei tea, mis on peavalu – kõigil teistel inimestel on pea vähemalt kord elus valutanud.


«Arsti juurde minekuks ongi õige aeg siis, kui peavalu hakkab mõjutama igapäevategemisi ehk siis, kui iga kuu on vähemalt 2-3 sellist päeva, kui peavalu tõttu on töövõime väiksem või ei suudeta üldse midagi teha,» selgitas Braschinsky Õhtulehele ning lisas, et esmalt tuleks peavalust rääkida perearstile, kes selgitab välja peavalu põhjused ja sellest lähtuvalt otsustab neuroloogi konsultatsiooni vajalikkuse.

Neuroloog selgitas, et aastaid kestnud peavalu on arstile turvalisem, sest üldjuhul tähendab see, et valu pole mingi muu haiguse kõrvalnähe – raskete tõbede põhjustatud peavalud nii kaua ei kesta, siis tekib tervises ka juba muid kõrvalekaldeid.

Braschinsky soovitas pingetüüpi peavalu raviks kasutada õiges koguses paratsetamooli ning hoiduda tuleks kombineeritud preparaatidest, mis sisaldavad nõrgatoimelisi narkoaineid, kombineeritud ravimite sage tarvitamine ja ka paratsetamooli tarvitamine vales annuses võib põhjustada kroonilise peavalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles