Puudega inimene: ma ei taha maksumaksjate kulul elada, vaid ise tööd teha (2)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudega inimestele tuleb leida sobiv töö.
Puudega inimestele tuleb leida sobiv töö. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

«Varem oli tapvalt igav,» tunnistavad Ain Habakuk ja Igor Ignatjev, noored mehed, kes annavad töövõimereformile inimese näo. Kaitstud töö keskuses Jõhvis harjutab praegu töö tegemist 12 intellektipuudega inimest. Osa neist peaksid tulevikus liikuma avatud tööturule.

Ain Habakuk meisterdab kolmapäeval ülima pühendumuse ja hoolega puidust pliiatsitopsi, ent kui ta peaks seda tegema masstootmises, jääks ta jänni, kirjutas Põhjarannik. Enne «pauku» oli 35aastane mees töötanud klienditeenindajana ja ehitusel.

Kogu elu muutnud «pauk» käis tosin aastat tagasi, kui pealinna õppima läinud noormees leiti Vabaduse väljaku lähedalt kõrge müüri kõrvalt. Ta ei tea tänini, mis juhtus. Haiglast tulles ei suutnud Ain rääkida ega käia. Uuesti käima õppis ta Astangu rehabilitatsioonikeskuses. Taastus ka kõnevõime, kuigi Ain väljendub siiani aeglaselt.

Tahet tööd teha põhjendab Ain sellega, et ta ei taha elada ausate maksumaksjate kulul, vaid panustada ka ise töösse ja jõuda mingi tulemuseni.

Loe pikemalt Aini ja Igori igapäevaelu kohta Põhjarannikust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles