Lugeja küsib: kui mõttekas on talvel mütsi kandmine?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: KIHNU MAALAMMAS : P
PRN01: KIHNU MAALAMMAS : P Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Esimesed külmad on juba ära olnud ning esimene lumigi maha tulnud, on viimane aeg välja otsida tuule ja külma eest kaitsev soe peakate. «Kui palju aga mütsi kandmisest tegelikult kasu on?» soovis lugeja teada.

ERR-ile andis vastuse Tartu ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik:

Lühike vastus on, et soojuskao vähendamiseks on talvel mütsi kandmisest palju kasu. Kasu on eriti suur vanemaealistel inimestel ja lastel, sest neil toimib keha soojuse reguleerimine aeglasemalt kui noortel ja täiskasvanutel.

Kui palju soojust peanaha kaudu kaduma võib minna sõltub väga suurel määral nahatemperatuuri ja õhutemperatuuri erinevusest, näiteks õhutemperatuuril alla 0 °C võib kiilaspäisel peakatteta inimesel soojuskadu peanaha kaudu moodustada kuni 50 protsenti kogu soojuskaost.

Peakatte kandmine vähendab soojuskadu olulisel määral siiski kõigil inimestel, sest peanaha verevarustus on rikkalik ning veri kannab soojuse keha sisemusest keha pinnale.

Mõistagi sõltub peakatte täpne tõhusus soojuskao vähendajana materjalist, millest see valmistatud on ja mitmest muust tegurist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles