Mida teha, et vesi torudes ära ei jäätuks?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinni külmunud veetorude sulatusseadmed.
Kinni külmunud veetorude sulatusseadmed. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Toruabi sisetööde osakonna juhataja Olev Vahtras soovitas torude jäätumise vältimiseks hoida siseruumid soojana ning uksed lahti. Hädaolukorras võiks jätta ka vee jooksma.


«Need torud, mis ikkagi külma piirkonda jäävad, võiksid olla isoleeritud ja soojenduskaabliga pandud. Ja kui on väga hädaolukord ja soojenduskaablit panna ei saa, siis võiks ju vee lausa jooksma jätta, sest vesi nii palju ei maksa, kui pärast torustiku remont võib maksma minna,» soovitas Vahtras.

Ta lisas, et vee jooksma jätmine on väga äärmuslik abinõu juhul, kui maja on vana või tõesti midagi muud teha ei saa.

«Kui on uus maja ja ka natuke halvasti ehitatud, siis võiksid kõik kütte ja radiaatori kraanid lahti olla, et soe vesi liiguks. Kui toru on ka vastu välisseina paigaldatud, siis ehk niimoodi ei külmu vesi ära. Aga kui kraanid ikkagi kinni keerata ja tsirkulatsiooni ei toimu, siis võivad need külmumised tulla,» möönis ta.

Kui torud on varemgi ära jäätunud, on suur tõenäosus, et need ka edaspidi jäässe lähevad. Parim võimalus on Vahtrase sõnul sellisel juhul ikkagi torude soojustamine või ümber tegemine ajal, kui see võimalik on.

«Kas või küttekaablid panna selliseks külmaks ajaks ja need sisse lülitada. Võimalus on ka vesi jooksma jätta, et vesi liiguks, aga kui need torud on peenikesed, siis ei pruugi ka see aidata. Parim variant oleks ikkagi see, et torud oleksid ruumides, kus on soe.»

«Me võime sellele torule seal külmas keldris panna kas või pool meetrit soojustust peale, aga kui vesi ikka seisab ja keldris on külm, siis mingi aja pärast jõuab külm soojustusest läbi ja vesi külmub igal juhul ära,» selgitas Vahtras.

Kui metalltoru on näiteks keldris ja tundub, et vesi on just sealt ära jäätunud, siis soovitas Vahtras proovida näiteks fööniga lahti sulatamist. Kui ruumil on aknad ees ja tuul läbi ei puhu, siis võiks sinna panna ka soojapuhurid, mida elektrisüsteem kannatab. Ruumi temperatuuri peaks tõusma üle nulli  ja kui ruumis on juba 3-4 kraadi sooja, peaks see külmumise välistama.

Vahtrase sõnul on alates eelmise nädala lõpust torude külmumisega seotud töid järjest rohkem juurde tulnud ning kui külm ilm veel nädala kestab, võib ka sel aastal juhtuda, et tööd tuleb nii palju, et järjekorrad venivad nädalate pikkuseks.

«Meil on mehed pidevalt töös ja kui see külm tuleb, siis põhitööd ongi sulatamised ja külmumiskohtade otsimised ja parandamised. Pärast seda perioodi, kui soojaks läheb, siis hakkavad need külmunud torud katki minema,» lisas ta.

Toruabi sulatusteenuse tunnihind külmunud metalltorude puhul maksab 46 eurot ja plasttorude sulatusel 62 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles