Skandaali sattunud Läti munatootja otsustas selgitada šokeerivat videot

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurikanade elutingimused Läti munatootja Balticovo kanalas.
Puurikanade elutingimused Läti munatootja Balticovo kanalas. Foto: Organisatsioon Loomade Nimel

Loomaõiguslased avalikustasid hiljuti video lätlaste Balticovo kanalast, millest ilmnevad puurikanade šokeerivad elutingimused. Ettevõte ütleb enda õigustuseks vaid, et kanade heaoluga tegeldakse ning plaanis on ka suurendada vabapidamisel kanade arvu.

«Loomakaitsjate video on tehtud vanades  Madona ja Daugavpilsi kanalates, kus linnud olid oma munemisea lõpuperioodil ja nende suled hakkasid välja langema,» teatas ettevõte oma pressiteates. Ettevõtte sõnul on sulgede kadumine loomulik protsess, sest puurikanade suled taastuvad aeglasemalt. Balticovo kinnitusel ollakse teadlikud sellest, et mõne aasta eest ostetud vanad kanalad, mis küll vastavad euronõuetele, vajavad kaasajastamist.

Kuigi ettevõtte kinnitusel vastavad praegused tingimused nõuetele, on siiski olemas võimalik neid veelgi parandada ning tõsta töötajate taset. Madona farm annab kolm ja Daugavpilsi kanala viis protsenti ettevõtte toodangust. Madonas on kavas pärast uuendusi hakata kasvatama vabapidamisel kanu. Toiduamet on Madona farmis käinud korduvalt ning avaldas 2016. juulis, et see on kooskõlas Euroopa Liidu direktiividega ja ministeeriumi määrustega.

Balticovo teatel parandatakse mõlemas kanalas suleliste elutingimusi ja turvakontrolli, et surnud linnud kiiremini avastada ning ära korjata. Ettevõtte teatel tuleb surnud kanad korjata ära kord päevas, kuid oluline osa on selles ka töötajatel ja nii võivad mõned surnud sulelised jääda märkamata. Nii küll ametlikult kanade heaoluga seotud eeskirju ei rikuta, kuid see viitab sisemisele töö kvaliteedile ja vajadusele töötajate kvalifikatsiooni parendada.

Kanade tervislikku seisundit jälgitakse regulaarselt mitmes etapis: igapäevased ja kliinilised kontrollid, erinevate analüüside võtmine lindude tervise kontrollimiseks ning ka erakorralised kontrollmeetmed.

Ettevõte pakub juba praegu tarbijatele vabalt peetavate kanade mune ning lubab järk-järgult vabapidamisel kanade arvu veelgi suurendada. Lähitulevikus plaanitakse hakata müüma isegi 0-kategooria mahepõllumajanduslikult toodetud mune, mida ei paku täna müügiks veel ükski Läti ettevõte.

Praegu müüakse Läti turul vaid kahe protsendi ulatuses vabapidamisel või õrrekanade mune, kuigi Läti tarbijad oleks tegelikult valmis nende eest veidi rohkem maksma. Samas just soodsa hinnataseme pärast on seni puurikanade munadest huvitunud lausa 90 protsenti Balti riikide tarbijatest.

Balticovo esindajate kinnitusel peetakse puurikanade mune ka inimtoiduna kõige ohutumaks, sest neid peetavat kõige puhtamates tingimustes. Puurikanasid ei puuduta sooleinfektsiooni ega koktsidioosi oht, kuna nad ei ole puutu kokku väljaheidetega, mida võib juhtuda aga vabapidamisel kanade puhul.  

Enne klientideni jõudmist läbivad munad põhjaliku, mitmes etapis toimuva kontrolli. Mune valgustatakse ultraviolettkiirgusega, et tappa munakoorel olevad bakterid, seejärel kaalutakse iga muna väga täpselt ning jagatakse need kaalukategooriatesse. Hiljem kontrollitakse Ultra HD kaamera abil, kas muna kest on puhas ja koor terve ning vaadeldakse, ega pole veriseid jälgi. Alles pärast kontrollmehhanisme on munad tähistatud ja müüakse A-klassi märgistusega. Sedasi tagatakse, et munad oleksid inimtoiduks ohutud ja seda tõendavad ka järelvalveasutused.

Balticovo on investeerinud üle 30 miljoni euro kanade heaolutingimuste arenguks ning jätkab sel aastal tootmise arendamist – uutesse farmidesse ja seadmetesse investeeritakse üle 800 000 euro. Ettevõte on juba aastaid rakendanud rahvusvahelist kvaliteedisüsteemi, mida kinnitavad maineka BRC toiduohutuse- ja ISO kvaliteedisertifikaadid.

Ettevõte teeb tihedat koostööd Läti veterinaar- ja toiduametiga ning on avatud aruteluks loomakaitsjate seltsi ning avalikkusega, varjamata oma tootmist ja selgitades tarbijatele kanade kasvatamise protsessi. Balticovol on praegu 2,4 miljonit munakana, ettevõte müüb oma tooteid Baltikumis, USAs, Austrias, Belgias, Bulgaarias, Tšehhis, Taanis, Prantsusmaal, Itaalias, Jaapanis, Hollandis, Poolas, Slovakkias, Sloveenias, Soomes, Ungaris, Saksamaal ja Rootsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles