Bussireisijad saavad õiguse nõuda hüvitist ja hoolitsust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GoBus buss peatuses.
GoBus buss peatuses. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Euroopa Parlament võttis pärast pingelisi läbirääkimisi vastu bussireisijate õigusi käsitleva määruse, kus on täpselt kirjas kõik vedaja kohustused.


Kuna õigusaktid lennuki-, rongi- või laevareisijate õiguste kohta on juba välja töötatud, valmib maanteetransporti kasutavate reisijate õigusi käsitleva määrusega lõplikult kogu transporti hõlmav õigusraamistik.

Uue määrusega tagatakse pikamaa (üle 250 km) bussiveoteenuste puhul reisijatele kaitse liiklusõnnetusest tingitud surma, vigastuse või varalise kahju korral (vähemalt 220 000 eurot reisija kohta ja 1 200 eurot pagasiühiku kohta).

Samuti peab vedaja katma kulud seoses õnnetusest tulenevate praktiliste esmavajadustega, näiteks pakkuma kuni kaheks ööks majutust hotellis kogumaksumusega 80 eurot öö. Lisaks peab ta andma tasuta abi puuetega ja piiratud liikumisvõimega inimestele nii bussijaamades kui ka bussis ning vajaduse korral võimaldama tasuta transpordi nende abistajatele.

Määruses on sätestatud hüvitis või ümbersuunamise võimalus, kui bussireis on üle broneeritud või tühistatakse või kui eeldatav väljasõit hilineb rohkem kui 120 minutit. Ette on nähtud ka piisav abi (suupisted, toit ja jook), kui enam kui kolme tunni pikkune reis tühistatakse või hilineb rohkem kui 90 minutit.

Vedajad on kohustatud võimaldama reisijatele vajaduse korral hotellimajutuse kaheks ööks maksumusega kuni 80 eurot öö, välja arvatud raskete ilmastikutingimuste ja suurte loodusõnnetuste korral.

Kui  väljasõit hilineb rohkem kui 120 minutit või kui reis tühistatakse ja vedaja ei suuda pakkuda reisijale mõnda muud võimalust, hüvitatakse talle pool piletihinnast.

Peale selle on kõikide teenuste (alla ja üle 250 km) puhul puuetega inimestel ja piiratud liikumisvõimega inimestel õigus võrdsele kohtlemisele ning rahalisele hüvitisele juhul, kui nende liikumisvahendid on liiklusõnnetuse tõttu hävinud või kannatada saanud.

Pärast Euroopa Parlamendi tänast hääletust ja nõukogu 31. jaanuaril 2011 antud kinnitust võetakse määrus ametlikult vastu homme. Loodetavasti avaldatakse see veel enne suve. Määrust hakatakse kohaldama kaks aastat pärast selle vastuvõtmist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles