Lugeja küsib: miks leidub ketšupis nii palju suhkrut?

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Kui poes ketšupipudelitelt sisu lugeda, siis võib ehmatusega avastada, et neis kõigis on meeletult suhkrut: tavaliselt ligi 20-25 protsenti. Miks see suhkrukogus nii suur on? Kui palju sellest on tomatitel sees ja kui palju hiljem juurde lisatud?» tekkisid lugejal küsimused.

Vastab AS Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol.

Felixi tomatiketšupis on 100 grammis tootes suhkrusisaldus 17 grammi. Kuna ketšupi puhul on tegemist toidu maitsestaja ja lisandiga, siis on ühe arvestusliku portsjoni ketšupi kogus 15 grammi, milles omakorda suhkrut vaid 2,6 grammi portsjoni kohta.

Lisaks traditsioonilisele Felixi tomatiketšupile on meil turul ka terviseteadlikele tarbijatele mõeldud vähendatud soola ja suhkruga tomatiketšup, mille 100 grammis tootes on suhkrusisaldus 13 grammi ja ühes portsjonis vastavalt 1,95 grammi.

Arvestades täiskasvanud tarbija päevast toitainete vajadust, milles suhkrukogus on 90 grammi, on ketšupi portsjonist saadav suhkru kogus umbes 2,6 protsenti päevas.

Lisatud suhkur on ketšupis vajalik tomatipüreest ja äädikast tuleneva happelise maitse tasakaalustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles