Seitse märki, et sinu suhted rahaga pole nii head, kui arvad

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovi elada mitte ainult palgapäevast-palgapäevani.
Proovi elada mitte ainult palgapäevast-palgapäevani. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Kõik peavad mingit moodi oma rahaga majandama, mõnel tuleb see lihtsalt paremini välja kui teisel.

Kui sa arvad, et oled oma rahaasjades professionaal, siis vaata Business Insideri poole kokku pandud nimekirja, võib-olla sa polegi kõiges ikka nii hea.

  • Sa ei tea, kui palju sa teenid või kulutad. Kui sul puudub ülevaade, millises suunas ja mis summad igakuiselt sinu pangakontolt läbi käivad, siis võid lihtsasti kulutada liiga palju või sattuda võlgadesse.

    Lahendus: Püüa hoida oma tuludel ja kuludel silma peal, kasuta selleks näiteks mõnd äppi, Exceli tabelit või pliiatsit ja paberit. Oma rahavoogudest teadlik olemine aitab elu paremini korraldada. Kui oled endale sissetulekud ja väljaminekud selgeks teinud, siis saad juba ka planeerida hoiuseid, investeerimist või suuremaid kulutusi. Kui nii on lihtsam, siis võid igale kuluvaldkonnale ka eraldi ümbriku teha – sedasi tead täpselt palju veel see kuu söögile kulutada saad.
     
  • Sul on krediitkaardi võlg. Ükskõik, kas need võlad on intressiga või ilma, ei aita nad kuidagi saada rikkamaks.

    Lahendus: Seal krediitkaardi võlast lahtisaamine kõige olulisemaks, sest see võib muidu kiirelt kontrolli alt väljuda.
     
  • Sa üllatud iga kord oma arvete üle. Kui elad palgapäevast-palgapäevani, mis sa siis teed, kui tuleb mõni ootamatu kulutus või tahaksid minna nädalavahetuseks väikesele puhkusele?

    Lahendus: On kaks varianti, sul kas tuleb vähem kulutada või rohkem teenida. Kui tahad rohkem teenida, tuleks sul otsida võimalusel lisatööd ja kui tahad vähem kulutada, oleks kõige pealt soovituslik suured kulutused üle vaadata.
     
  • Sa oled raha pärast stressis. Kui raha tekitab sinust kehva emotsiooni või tunned süümepiinu kulutamise pärast, sest elad tegelikult ühest palgast teiseni, siis peaksid midagi muutma.

    Lahendus: Tee selgeks, mis sind peamiselt stressi ajab, kas see, et sa ei saa endale miskit lubada või see, et palka pole nii palju, et kõik arved saaks makstud? Võta ette üks samm, mis aitaks seda olukorda parandada. Pane igal kuul kasvõi üks protsent oma palgast hoiukassasse, see ei pruugi küll kohe mõjuda, aga aastapärast annab juba tunda ning on parem kui lihtsalt vanaviisi edasi minna.
     
  • Sa oled otsustanud hakata pensioniea peale mõtlema. Kuigi see tundub veel kaugel, siis, mida varem alustada, seda parem. Kuidas aga teha kõik õigesti?

    Lahendus: Säästmiseks on mitmeid variante, võid seda teha iseseisvalt või vastavate asutuste kaudu. Aga ükskõik, mis varianti sa ka ei valiks, peanime on, et alustaksid võimalikult vara. Kui sa pole veel alustanud, siis vähemalt mõtle, milline sinu pensioniiga võiks olla. Kas tahad reisida või olla pigem lihtsalt oma perele lähemal või hoopis käia madala koormusega tööl edasi?
     
  • Sa kardad investeerida. See võib tunduda suur otsus, aga tegelikult just investeerides on su rahal palju rohkem lootust kasvada, kui tavalistel panga hoiustel.

    Lahendus: Pea nõu kellegagi, kes on investeerimises tugev. Siis saad valida vastavalt enda vajadustele, kas oleks mõistlik raha paigutada spetsiaalsetesse fondidesse või mujale.
     
  • Sa tunned, et sul on midagi varjata. Kui kardad, et keegi saab sinu majanduslikust seisust teada, midagi, mida ta ei tohiks, siis see pole õige. See tõde ei peagi olema midagi illegaalset, vaid kasvõi luksusauto, mida sa tegelikult endale lubada ei saaks. Võib-olla on su kodu liiga kallis, või elad palgapäevast-palgapäevani. Kui oled ükskõik millise taolise tunde küüsis, siis on ilmselt midagi tegelikult ka valesti.

    Lahendus: Tõenäoliselt tuleb see varem või hiljem ilmsiks ja võib-olla kellegi poolt, kes oskab sind aidata. Ole avatud abipakkumistele ja võta ette teekond, et seda halba tunnet enda sees muuta.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles