Mitmed taimekaitsevahendid on ohuks meeste viljakusele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muu hulgas ka maasikate kasvatamisel kasutatavad taimekaitsevahendid võivad pärssida meeste viljakust, selgus hiljuti Londonist tehtud uuringust.
Muu hulgas ka maasikate kasvatamisel kasutatavad taimekaitsevahendid võivad pärssida meeste viljakust, selgus hiljuti Londonist tehtud uuringust. Foto: SCANPIX

Londoni Ülikooli teadlased testisid Euroopas enamkasutatavaid taimekaitsevahendeid ja leidsid, et mitmed neist võivad olla ohuks meeste viljakusele.

Euroopa Komisjoni rahastamise toel tehtud uuringust selgus, et kõige suurema riskiga on putukate tõrjumiseks mõeldud fenitrotioon. Seda kasutatakse näiteks puuviljade, vilja, riisi ja köögiviljade kasvatamisel, vahendas The Daily Green.

Meeste suguhormoonide aktiivsust mõjutavad veel seenhaigustevastased fludioksoniil, fenheksamiid, dimetomorf ja imasaliil. Sarnaseid tõrjevahendeid kasutatakse sageli ka saagikoristusaja eel ning seetõttu leidub nende jääke toidus üsna tihti.

Mitme kemikaali puhul oli antud uuring esimene, mis leidis mõju hormoonidele, ning seetõttu soovitavad uuringu autorid nende puhul kindlasti teha täiendavaid teste. Edasist testimist vajaksid teadlaste hinnangul lisaks eelnimetatud ainetele ka ortofenüülfenool ja metüülpirimifoss.  

Fludioksoniili, fenheksamiidi, dimetomorfi ja imasaliili toime hindamine on teadlaste hinnangul lausa hädavajalik ja seda tuleks teha kiiremas korras. Neid kasutatakse väga levinud viljade puhul nagu näiteks maasikad, salat ja viinamarjad.

Kokku testisid britid 37 levinud taimekaitsevahendit ja 30 neist avaldasid mõju meessuguhormoonidele. 14 kemikaali puhul oli sarnaseid andmeid ka varasemast, 16 puhul olid tulemused aga uudiseks.

Uuringut kommenteerinud Rochesteri Ülikooli günekoloogiaprofessori Emily Barretti sõnul on need testid on tõenduseks tõsiasjale, et me teame paljude kaasajal laialt kasutatavate kemikaalide kohta liiga vähe ning neid ei uurita adekvaatselt. See seab pikas perspektiivis ohtu rahva tervise ja arengu.

Uuring avaldati teadusajakirja Environmental Health Perspectives veebiversioonis läinud nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles