Vaata: üle poole tervisele ohtlikest kaupadest pärineb sellest riigist

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekaitse poolt müügilt kõrvaldatud tervisele ohtlikud mänguasjad. Pildil ftalaati sisaldanud koer ja kõristi.
Tervisekaitse poolt müügilt kõrvaldatud tervisele ohtlikud mänguasjad. Pildil ftalaati sisaldanud koer ja kõristi. Foto: Tervisekaitseinspektsioon

Hiljuti korjati Lätis müügilt ohtlikku kemikaali ftalaati sisaldavad Hiina päritolu ehted. Ka Eestis on enim probleeme just «hiinakatega», mille koostisosad võivad tervisele ohtu põhjustada.

Euroopa Liidus on välja töötatud kiirhoiatussüsteem RAPEX, mille kaudu vahetavad järelevalveasutused teavet ELi turult avastatud ohtlike kaupade kohta, kinnitas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Sealt saab amet seega esmase info, et müügil võib olla ohtlikke tooteid. Näiteks on sel aastal läbi Rapexi süsteemi 60 korral teavitatud ELi turult avastatud ohtlikke kemikaale sisaldavatest moeehetest.

«Peamiselt on leitud ehetest niklit, kroomi, kaadmiumi ja pliid. Põhilisteks ohuteguriteks, mille tõttu tänavu erinevad kaubad ELi turult müügilt eemaldati, on vigastuste oht ning keemiline risk,» nimetas Turetski.

Tarbijakaitseamet on selle aasta testimistulemuste kohaselt avastanud kõige rohkem  müügilt keelatud aineid (ftalaate) sisaldavaid mänguasju.

Selle aasta septembri seisuga on 51 protsenti Rapexi kaudu teavitatud toodetest olnud pärit Hiinast. 2014. aastal oli sama näitaja 64 ning mullu 62 protsenti, mis annab kinnitust, et enim ohtlikke kaupu pärineb just Hiina päritolu toodete hulgast.

«2016. aastal tarbijakaitseamet moeehteid kontrollinud pole, samuti ei ole amet järelevalve käigus leidnud Eestist müügilt läbi Rapexi süsteemi teavitatud ohtlike moeehteid,» lisas Turetski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles