10 rusikareeglit reisi planeerimisel

, MTÜ Reisibüroode Liit juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enne reisi planeerima asudes mõtle kindlasti selgeks, mida eelseisvalt reisilt üldse ootad. See on vajalik, et juba reisil olles arusaamatusi, ootamatusi ja ebameeldivusi vältida, kirjutab MTÜ Reisibüroode Liit juhatuse liige Argo Taur.

Annan mõned näpunäited, mille järgimisel on võimalik suuremaid apsakaid vältida ning planeeritud puhkust maksimaalselt ja muretult ka nautida.

1) Sihtkoha valik

Enne reisi algust tee selgeks, kas soovid omapäi sihtkohas ringi liikuda või on vajalik ka eestikeelse reisiesindaja abi. Tüüpilisi pakettreise eestikeelse esindajaga soovitan just algajatele reisijatele, kellel puudub endal vajalik kogemustepagas, enesekindlus võõras keskkonnas hakkama saamiseks ja samuti võõrkeelte piisav oskus. Levinumad riigid, kuhu sarnaseid reise Eestist pakutakse, on Egiptus, Hispaania, Türgi, Kreeta, Iisrael ja Bulgaaria.

2) Ootused valitud sihtkoha suhtes

Sihtkoha valikul tuleks kindlasti arvestada kogu reisiseltskonna huvidega ja soovidega, et kõigil oleks valitud sihtkohas piisavalt meelepärast tegevust – võimalus nii aktiivselt puhata kui ka kohaliku eluga tutvust teha, aga ka lihtsalt rannapuhkust nautida.

Ka oma lemmikhobidega tegelemine on paljudes sihtkohtades võimalik ja sellekohane info on enne reisi reeglina ka kättesaadav. Seega – mida rohkem ise uurid või oma reisibüroost küsid, seda meeldivamaks puhkus kujuneb.

3) Kodutöö enne reisi

Eelnev kodutööd ka reisijate enda poolt on kindlasti soovitav, et oleks selge, milliseid võimalusi mingi sihtkoht pakub ja millised on sihtkohariigi eripärad. Näiteks Korfu ja Madeira on küll maaliliselt ilusad ja romantilised, kuid ei sobi väga hästi väikeste lastega peredele ja liikumispuudega inimestele, kuna on väga mägised ja hotellides on tihtilugu palju treppe.

Siinkohal ongi hea kasutada reisibüroode abi, kes on sellistes asjades piisavalt kogenud ja oskavad anda asjalikku nõu, mis põhineb nii enda kogemustel kui ka klientide usaldusväärsel tagasisidel.

4) Kohalikud kombed ja tavad

Et puhkus ilma tõrgeteta sujuks, tasuks enne reisi tutvuda ka kohalike kommete ja tavadega – tee selgeks, mis on lubatud ja mida reeglina heaks tooniks ei peeta. Eriti oluline on see just Islamimaades, kus kohalike tavade järgmine lihtsustab kindlasti suhtlemist sealsete elanikega ja hoiab ära ka võimalikud ebameeldivused.

5) Reisibüroo valik

Kui sul puuduvad varasemad kogemused reisimise osas, tekib õigustatult küsimus, et kelle käest siiski oma reis osta ja keda usaldada? Nagu paljud asjad elus, tasub antud valiku tegemisel usaldada nii enda sisetunnet kui ka tuttavate ja sõprade soovitusi.

Reisibüroo või -korraldaja valikul tasuks kindlasti kontrollida ka seadusega nõutud tagatisrahade olemasolu ( http://mtr.mkm.ee/default.aspx?s=otsi ), aga ka krediidiinfo andmeid.

Ära aga segi reisibürood ja reisikorraldajat – esmapilgul näivad nad sarnased, ent ometi on täiesti erinevad. Reisikorraldajad pakuvad vaid enda poolt korraldatavaid reise ja teevad ka valiku enda hotellide seast.

Reisibüroo vahendusel saad aga alati parima ülevaate kõigi reisikorraldajate võimalikest pakkumistest soovitud sihtkohta, mille põhjal siis endale sobilik valik teha.

Tähtis on ka meeles pidada, et reisibürood EI LISA reisikorraldaja hindadele teenustasusid, vaid müüvad reise samade reeglite ja hindadega nagu reisikorraldaja ise.

6) Hotellide valik ja vastavus tärnidele

Arvestada tasub eelkõige sellega, milline on planeeritava puhkuse iseloom. Kas selleks on pelgalt rannapuhkus või soov pigem kohaliku elu-oluga tutvust teha?

Hotellide tase on riigiti väga erinev ja mida soojema sihtkohaga on tegu, seda tugevamalt reeglina viimane tärn hotellide ametlikus kategoorias logiseb. Ainsa erinevusena võiks välja tuua Dubai ja Tai, kus majutuse kvaliteedile on rohkem rõhku pandud ja teenuse tase seega tavapärasest kõrgem.

Ka Kreetale reisijaid ootab reeglina ees pigem pisut lihtsam ja askeetlikum majutus, kuid sellele vaatamata on meeldiva ja õnnestunud puhkuse tarvis kõik vajalik ning elementaarne seal olemas.

7) Kindlustus

Õnnetus ei hüüa tulles ja päris kindlasti kehtib see ka reisil olles. Võta südameasjaks, et keegi ilma kindlustuseta reisile ei läheks.

Ka kõige pisema probleemi korral on kindlustusest äärmiselt suur abi ja see on sel juhul tasuta. Ilma kindlustuseta tuleb aga kõik kulutused endal kanda ning arvestada reeglina suhteliselt kopsaka väljaminekuga.

8) Kehtivad reisidokumendid ja viisad

Enne reisi tasub aegsasti üle kontrollida ka oma passi kehtivusaeg. Tihti selgub kurb tõsiasi, et pass kehtib lubatust vähem, alles lennujaamas ja seega jääb planeeritud reisile lendamata. Reeglina peab reisidokument sõltuvalt riigist kehtima ka peale reisi veel 3-6 kuud. Hetkel saavad Eesti kodanikud küll paljudesse riikidesse reisida juba ka ID-kaartiga, kuid tasuks silmas pidada ka üksikuid erandeid, näiteks Türgi.

Türgi on eestlastele küll juba mõnda aega viisavaba, kuid riiki pääseb siiski vaid kehtiva passi alusel. Samuti tasuks alati üle kontrollida või küsida ka info viisade kohta.

Kui tekib väikseimgi kahtlus, kas viisa saab ikka piirilt või peaks see ehk enne reisi algust passis olema, oleks targem oma reisibüroost see kindluse mõttes üle küsida.

9) Reisimeditsiin

Enamik tavasihtkohtadest, kuhu Eesti reisikorraldajad inimesi puhkama lennutavad, on turvalised ja mingeid erilisi nõudeid reisimeditsiini osas inimestele ei seata. Siiski viivad reisikihk ja seiklusjanu inimesi Egiptusest, Kreetast ja Türgist ka märksa kaugemale.

Sellisel juhul tuleb teha kõik endast olenev, et oma tervist kaitsta. Eksootiliste maade külastamise eel tasuks kindlasti reisinõustamiskabinetti külastada, kus siis vastava ala spetsialist vajalikke nõuandeid ja soovitusi jagab.

10) Reisifirmade tagatised

Enne reisi tellimist tasub kindlasti uurida ka kasutatava reisifirma tausta. Loomulikult võib seda teha ka erinevate reisifoorumite vahendusel, kuid kõige adekvaatsemat ja kindlamat infot annab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koduleht, kus on kirjas kõigi turismiga tegelevate firmade tagatised.

Kui firmal puudub nõutud tagatis, on see esmane märk sellest, et reisi ostmine sellest firmast pole turvaline. Samuti tasub jälgida ka reisifirmade kohustusi ja võlgu teiste firmade eest, mis on samuti üsna kõnekaks faktiks.

Kui nõutud tagatised on olemas ja vastavuses seadustega ning ka firma maksekäitumine on korrektne, võib üsna kindel olla, et oled oma puhkuse usaldatud oma ala parimate asjatundjate hoolde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles