Leedlamp meelitab hõõglambist vähem putukaid tuppa

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See oleneb lambist, kui palju putukaid tuppa kipub.
See oleneb lambist, kui palju putukaid tuppa kipub. Foto: Perfect Home

Putukad tulevad õhtul ja öösel ikka valguse peale kohale, kui on putukarohke aastaaeg. Nüüd selgub, et modernne leedlamp tõmbab putukaid ligi siiski märksa vähem kui traditsiooniline hõõglamp.

Seesuguse avastuse tegid inglise teadlased Bristoli ülikoolist, kes soovivad nüüd asja edasi uurida, et välja selgitada, kas lambivalikuga saab vähendada ka inimeste kokkupuutevõimalusi niisuguste putukatega, kes levitavad näiteks malaariat või Zika palavikku, kirjutas ERR.

Andy Wakefield ja ta kolleegid seadsid mitmele poole Edela-Inglismaale üles putukapüüniseid, mida valgustasid kas hõõg-, kompaktluminofoor- või leedlambid. Nendesse kogunes üle 4000 putuka, kelle liigilise kuuluvuse teadlased ka määrasid.

Selgus, et leedlampide juures langes lõksu neli korda vähem putukaid kui hõõglampide juures ja kaks korda vähem kui kompaktluminofoor- ehk kõnekeelsemalt säästulampide juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles