Invaliidi parkimiskaardi omanik pettus topelttrahvis

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Invaliid sai vales kohas parkimise eest kohe esimese korraga 40 eurot trahvi.
Invaliid sai vales kohas parkimise eest kohe esimese korraga 40 eurot trahvi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Andres läks eelmisel nädalal Fertilitase erahaiglasse taastusravile ja jättis auto maja kõrval asuvasse parklasse. Haiglast välja tulles oli trahvikviitung auto kojamehe vahele pandud – ja nii kahel korral ühe nädala jooksul.

Esimest korda sai Andres trahvi D-terminali juures, selle ta vaidlustas. Teisel korral juhtus sarnane olukord Kaluri teel asuva Fertilitase kliinikumi lähistel.

Fertilitase erahaigla kõrval olevad parklad kuuluvad eraomandisse ja on tasulised, ometi lootis Andres, et puudega inimese sõiduki parkimiskaardi omanikuna talle trahvi ei tehta. Mehe arust on selline käitumine kurb ja mõnitav. Kuskile mujale tema sõnu tol hetkel parkida polnud ja ta avaldas arvamust, et haiglal võiks kõrval asuvate parklatega mingi kokkulepe olla, et invaliidi parkimiskaardi omanikud saaksid seal tasuta autot hoida.

«Riik tahab reformida ja muuta karmimaks seda seadust aga tundub nagu kuskilt valest otsast hakatakse pihta,» arvas Andres. Ühisteenuste juhatuse esimehega ühendust võttes rääkis too Andresele, et neid invakaarte on puistatud mööda ilma laiali ja kõige rohkem on neid veel vanalinnas. «Aga nagu sisuliselt see ei vabanda seda tegemist välja. Ma usun, et suurem osa inimesi, kes seda kasutavad siiski vajavad seda ja see kaart on neile tehtud vajaduspõhiselt,» oli Andres pahane.

Parkimiskohti peaks jaguma

Fertilitase kõneisik doktor Ivo Saarma sõnul on haigla ees on kuus parkimiskohta, millest kaks on mõeldud invaliididele ja nende eest maksma ei pea – ka vastav märgistus on olemas. Ülejäänud neljal kohal on lubatud parkida haigla loal ja eelkõige peatuvad seal haiglat teenindavad autod.

«Kogu ülejäänud parklaala kuulub härra Toolile ning on tasuline, kuid enamasti seal kohti jätkub. Ka haigla hoone taha on võimalik parkida, samuti bussi peatuse ala, mille maa on valla omandis ja spaa parkla,» tõi Saarma näiteid.

Tegelikult leiab tema sõnul alati koha, kuhu auto jätta. «Kõik on minutilise kõnni kaugusel, Tallinna kesklinnaga ei anna võrreldagi ja sellist olukorda ei ole, et paarisaja meetri raadiuses ei leia parkimiskohta, seal hulgas tasuta parkimise võimalust,» rääkis ta.

Doktor leiab siiski, et invaliididel võiksid olla oma tasuta parkimiskohad. «Meie kahest kohast jääb aeg-ajalt napiks ja toetan ideed, et need võiksid olla tasuta ka Toomas Toolile kuuluvates parklates,» sõnas Saarma.

Eraparklas omad reeglid

Ühisteenuste parkimiskontrolli ja liikluse reguleerimise juht Ganem Hassoni sõnul on kõnealuse Ravi tee 2 parkla näol on tegemist eramaal oleva parklaga, mille parkimistingimused on kehtestanud maaomanik.

«Tegemist ei ole haigla parklaga ja hetkel Fertilitasega parkimisalast kokkulepet ka pole. Põhimõtteliselt on haigla ümbruses parkimisvõimalusi ka teisigi ja igal sõidukijuhil on võimalus valida kuhu sõiduk parkida,» rääkis Hasson.

Liikumispuudega juht ja liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki juht võib tema kasutuses olevat sõidukit liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki parkimiskaardi olemasolul parkida avalikes tasulistes parkimiskohtades tasuta.

«Enne parkimist soovitame ka tähelepanelikult vaadata olemasolevaid liikluskorraldusvahendid ning tingimusi, mis antud parkimisalal kehtivad,» ütles Ühisteenuste esindaja.

«Mis puudutab konkreetset sõidukit, siis tõepoolest on sõidukile 11. novembril väljastatud leppetrahv ja Ravi tee 2 parklas on see ainus sellele sõidukile väljastatud leppetrahv,» ütles Hasson ja lisas, et hetkel ei ole sõiduki omanik esitanud ka ametlikku vaiet leppetrahvi kohta.

«AS Ühisteenused on reeglina leppetrahvide menetlemisel arvestanud esmakordsete rikkumiste puhul, tähelepandamatusest või teadmatusest põhjustatud asjaolusid,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles