Mõne pääsukese- ja ristikumärgiga toote kvaliteet nõuab parandamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel tunnustatud maitse kvaliteedimärke kandval tootel on probleeme esitatud nõuetele vastamisega.
Mõnel tunnustatud maitse kvaliteedimärke kandval tootel on probleeme esitatud nõuetele vastamisega. Foto: Liis Treimann/Tarbija24

Kodumaiseid kvaliteedimärke, pääsukese ja ristikumärki kandvad toidutooted läbisid läinud nädala lõpus järelkontrolli, millest selgus, et mõni neist ei vasta enam esitatud nõuetele.

Märkide jagamise ja toodete kontrolliga tegeleva põllumajandus-kaubanduskoja teatel olid avastatud kõrvalekalded väiksemad ning märke seetõttu toodetelt ära ei võeta. Küll aga teavitas koda puudustest tootjaid, et nood saaksid toodete kvaliteeti parandada.

«Selle kümne aasta jooksul pole küll juhtunud, et oleksime märgi ära võtnud. On juhtunud kõrvalekaldeid, aga see ei tähenda, et need tooted oleksid inimestele ohtlikud, need lihtsalt ei vasta meie kriteeriumitele,» rääkis põllumajandus-kaubanduskoja projekti- ja kvaliteedijuht Ave Kingu.

Kingu sõnul on ettevõtted alati omad korrektuurid teinud ja mõnel juhul on märki ka vahetatud.

Nimelt on pääsukesemärk tunnustatud Eesti maitse märk ja tähendab, et seda kandev toode on valmistatud kodumaisest toorainest. Ristikumärk on aga tunnustatud maitse märk, mida jagatakse ka mujalt pärit ja mujal toodetud toodetele.

«Kui ettevõte ei saa tagada kodumaist toorainet, siis on vahetatud pääsukesemärk ristikumärgi vastu,» ütles Kingu.

Ta lisas veel, et kvaliteedimärgi andmisel ja järelkontrollil hindavad tooteid oma ala spetsialistid ja sõltuvalt tootegrupist on neid kuni kümme.

Hindamisel arvestatakse laborianalüüside tulemusi ja ka spetsialistide arvamusi toote maitsest, konsistentsi, välimuse, lõhna ja muu sarnase kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles