Lugeja küsib: kust tulevad äädikakärbsed?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikakärbes
Äädikakärbes Foto: SCANPIX

«Kust äädikakärbsed tulevad ja kuidas seda ennetada,» soovis lugeja teada.

ERRi lugeja küsimusele vastab Tartu Ülikooli putukaökoloog Tiit Teder:

Kui kodus on äädikakärbsed, siis järelikult kuskil miski käärib aja ega muud varianti ei ole, sest vastsetele sobiva toiduta valmikuid ei arene. Putukad on oma arengus tõelised temperatuurisõltlased: toatemperatuuril areneb äädikakärbse munast valmik kümmekonna päevaga, jahedas keldris võib aga selleks kuluda paar kuud.

Septembris keldrisse hoiule toodud õuntest võib äädikakärbseid tasapisi areneda veel hilissügiselgi. Äädikakärbseid võib koju tuua ka poest. Selleks, et äädikakärbes saaks areneda, ei pea olema mäda terve puuvili. Piisab ka väiksest mädaplekist. Kui puuviljad kotis läbi ei külmu, siis ei juhtu poest saadud äädikakärbse muna-vastse-nukuga miskit hullu ka talvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles