Hondurasel võib ka kodus suitsetamine tuua kaela politsei

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamiskeeldu ilmestav plakat
Suitsetamiskeeldu ilmestav plakat Foto: SCANPIX

Hondurasel hakkas esmaspäevast kehtima uus kord, mille tõttu võib ka koduseinte vahel sigareti läitmine tuua kaela politsei.

Kodus suitsetamine pole otseselt keelatud, kuid suitsetajaga koos viibinud inimestel on õigus kaevata, kui passiivne suitsetamine neid häirib, vahendas AP.

Kaebuse järel võib suitsetajaid esmajoones oodata suuline hoiatus ja kui sellest pole abi, siis võib välja nõuda ka 311 dollarini (228 euroni) küündiva trahvi. Trahvisumma on võrdväärne Hondurase miinimumpalgaga.

Võimalus kutsuda oma suitsetavale pereliikmele politsei, tundub isegi suitsetamisvastastele ilmse liialdusena. See ei ole mõttekas, sest ilmselgelt ei hoia see ära kodudes suitsetamist, kritiseeris WHO tubakavaba initsiatiivi programmijuht Armando Peruga.

Uus kord keelab suitsetamine enamikus avalikes kohtades ja privaatruumides, eraldi on välja toodud koolid, tanklad, ööklubid, restoranid, baarid, bussid, taksod, staadionid ja kultuurikeskused. Kodusid selles nimekirjas pole.

Märkimisväärne on ka klausel, mis käsib suitsetajatel avatud ruumis teistest inimestest vähemalt 1,8 meetri kaugusel seista.

Kriitikud on osutanud sellelegi, et seadust ei suudeta ellu viia, sest politseil napib järelevalveks võimekust. Ohjeldada üheaegselt kuritegevuslainet ja kodus suitsetajaid, tundub lihtsalt võimatu.

Samas on seadusele antud ka positiivseid hinnanguid ning need on tulnud mittesuitsetavatelt honduraslastelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles