Mida peab teadma seemneid ostes

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnepakid.
Seemnepakid. Foto: Mihkel Maripuu

Kevad on tulekul ja aeg täiendada oma seemnevarusid. Põllumajandusameti seemnete osakond annab soovitusi, mida silmas pidada poes seemnepakke valides.


Enamik köögiviljaseemneid tuuakse Eestisse teistest ELi riikidest. Enamkasutatavatel köögiviljadel kuuluvad turustamisele viimase põlvkonna seemned ( ST või C).

Turustatavad köögiviljasordid peavad olema kantud ELi sordilehte. Kvaliteedinõuded on kõigis EL riikides samad ja seega hõlpsasti kontrollitavad.

Köögiviljaseemneid ostes tuleb jälgida kindlasti säilivusaega ja idanevust. «Parim enne» tähtaja lähenedes hakkab seemnete idanevus tasapisi langema - mõnel liigil aeglasemalt ja mõnel kiiremini.

Pakil peavad olema järgmised kirjed:
• Liik ja sort
• Kirje «EL nõuded ja standardid» («EC rules and standards»)
• Seemnepakendaja nimi või tunnusmärk
• Seemnekategooria – ST või C
• Partiinumber
• Kui seeme on keemiliselt töödeldud, siis ka puhise nimi
• Seemnete arv või kaal
• Viimase analüüsimise aeg või turustamise lõpptähtaeg
Lisaks võivad olla märgitud idanevus, kasvatusjuhis, sordikirjeldus jm.

Seemne pakendaja ja edasimüüja vastutab andmete õigsuse eest. Võimalike probleemide lahendamiseks on hea, kui alles on seemnepakend ja teada pood, kust seeme osteti.

Sel juhul on võimalik pakil oleva partii numbri järgi kontrollida antud seemne vastavust nõuetele. Kaebuste korral saab ministeeriumi seemnete osakond olla abiks kontrollproovide võtmisel.

Lilleseemnetele ei ole kvaliteedinõudeid seadustega kehtestatud, nende puhul annab tegeliku idanevuse ja selle säilivusaja seemne pakendaja ja edasimüüja. Tema vastutab ka sordiehtsuse eest.

Seega peab pakendil olema kirjas taimeliik ja soovitavalt ka sort või sordirühm. Tähelepanu - pakendil olev pilt ei pea olema sordile vastav.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles