Kuus igapäevast sõna, mida kasutad tööl liiga tihti

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Igaüks ei pruugi tähelegi panna, et sõnavara hulka on imbunud mõned n.-ö. parasiitsõnad või sellised väljendid, millega antakse tahtmata edasi üleolevat või mitmeti mõistetavat suhtumist.

Järgnevad kuus sõna esinevad tööalases sõnavaras sageli, kuid kui soovid olla parem suhtleja, oleks hea need sõnavarast välja jätta, vahendab Muse.

«Nemad.» «Nemad palusid mul need muudatused teha. Nemad ütlevad ikka, et...» - tegu on lihtsa sõnaga, millele jutus toetuda, kuid kellest käib jutt? Nii võid vestluskaaslase segadusse ajada. Et vältida arusaamatusi ning anda koheselt konkreetset informatsiooni, täpsusta alati, kellest räägid. See teeb su sõnumi palju selgemaks ning säästab vestluspartnerit lisaküsimustest.

«...eks?» «Sa tegid selle lõpuni, eks?» - pole haruldus, et tavalausetest saavad sellega küsimused ning jääb mulje, et otsid pidevalt kinnitust või heakskiitu. Samas kipub see saama mõne inimese parasiitsõnaks ning tegelikult ei soovigi ta alati vastust, vaid kinnitab midagi iseendale kontrolliks. Selle väljendi sõnavarast eemaldamine jätab enesekindlama mulje.

«Kiiresti.» Tegu pole küll oma olemuselt negatiivse sõnaga, kuid mõnes kontekstis võib see nii tunduda. Näiteks - «Kas saaksid selles artiklis/ülesandes/dokumendis kiiresti parandused teha?» - siit võib jääda töötajale mulje, nagu ta tavaliselt ei teeks oma ülesandeid piisava piirusega ning peaks rohkem pingutama. Seega kasuta sõna «kiiresti» vaid siis, kui tegevus või ülesanne tõesti eeldab kohest reageerimist.

«Ainult.» Tegu on üsna tarbetu täitesõnaga, mida kiputakse samuti liialt palju kasutama. See jätab sõnumist veidi vähem agressiivsema mulje, näiteks «Ma kontrollin» versus «Ma lihtsalt kontrollin». Tõsi on aga see, et see sõna ei anna jutule palju juurde ning oleks mõistlik seda oma sõnavaras piirata.

«Vabandust.» Kindlasti ei kehti see piirang siis, kui tõepoolest on vaja mingit eksimust tunnistada. Küll aga on üllatav, kui palju see sõna muus kontekstis üle huulte tuleb. Vabandama ei pea selle eest, et aevastasid, tegid väikse kirjavea või avaldasid adekvaatselt oma arvamust.

«Tegelikult.» Mõnes kontekstis on tegu üsna nipsaka sõnaga – näiteks «Tegelikult sa tegid vea» või «Tegelikult ei teinud mina seda otsust». Enamikel juhtudel saab vältida seda sõna  ning ühtlasi ka üleolevat suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles