Ajutised makseraskused vähendavad tarbimist pikemaks ajaks

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Laenu teenindamisel makseraskuste kogemine vähendab inimeste tarbimist ka peale probleemide lahenemist, nendib Tallinna tehnikaülikooli majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi dotsent Merike Kukk.

Eraisikute laenamine kasvas 2000. aastate esimeses pooles väga kiiresti nii Ameerikas kui ka Euroopas sh Eestis, kirjutas ERR. See on tõstatanud majandusteadlaste seas küsimuse, kuidas mõjutab kõrge laenukoormus eraisikute tarbimist. Silmas ei peeta otsest seost, kus laenatakse tarbimiseks, vaid kaudseid kanaleid, kuidas mõjutavad eelnevalt võetud laenud tarbimisotsuseid.

Esiteks on väga oluline, kui suur osa sissetulekust läheb laenu teenindamisele. Teiseks on leitud, et tarbimist mõjutavad ka raskused laenude tagasimaksmises. Kui inimene satub makseraskustesse, vähendab ta tarbimist, mis on ootuspärane. Kuid tarbimine jääb madalamale tasemele ka peale probleemide lahenemist, mis tähendab, et makseraskuste kogemine viib pikaajalisele tarbimise vähenemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles