Uus alkoholiseadus võib tulla karmim, kui plaaniti (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Margus Ansu

Kui valitsus kiitis  kaks aastat tagasi heaks alkoholipoliitika rohelise raamatu, siis sai sinna kirja mitu karmi piirangut, mida sooviti Eestis juurutada. Valitsus arutas täna alkoholipoliitika karmistamist ning kõne all olid piirangud, mida rohelises raamatus kirjas pole.

Valitsus kiitis heaks alkoholi- ja tubakapoliitikate memorandumid ning tegi sotsiaalministeeriumile ülesande esitada esimesel võimalusel vastavad eelnõud valitsuse istungile heakskiitmiseks, teatas sotsiaalministeerium.

«Me teame, et alkoholi ja tubaka liigtarbimine on Eestis väga suur probleem. Mul on hea meel, et valitsus toetas sotsiaalministeeriumi esitatud ettepanekuid olukorra parandamiseks,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Alkoholiseaduse ja reklaamiseaduse muutmise seaduse eelnõu on ettevalmistatud põhinedes alkoholipoliitika rohelises raamatus sätestatule, kuid sinna on lisatud uusi piiranguid. Nendeks on alkoholimüügi keeld tanklates, degustatsioonide keelamine poodides ja happy hour’i keeld.

Ministeeriumi teatel eraldiseisvate meetmetena võib iga väikese meetme mõju olla tagasihoidlik, ent komplektina hakkavad nad muutma juurdunud sotsiaalset normi, mille kohaselt käib alkoholitarbimine Eestis peaaegu iga sündmuse ja tegevuse juurde. Kõige olulisemaks meetmeks peetakse alkoholireklaami piiranguid.

Sotsiaalministeeriumi ettepanekud

  • Alkoholimüük on lubatud vaid vaheseintega müügialal või müüjaga teenindusletist.
  • Keelata tanklates alkoholi müük.
  • Anda kohalikele omavalitsustele õigus reguleerida toitlustusasutustes alkoholimüüki kellaajaliselt (seda punkti ei arutatud).
  • Kontrollostude tegemise õigus alaealistele kehtiva müügipiirangu kontrollimiseks.

Reklaamipiirangud

  • Lubada alkoholireklaamides vaid neutraalset teavet.
  • Keelustada välireklaam.
  • Pikendada kellaajalist piirangut raadios ja teles.
  • Keelata alkoholireklaam ajakirjade lisaväljaannete esi- ja tagakaanel jm.
  • Keelata degustatsioonid poodides.
  • Keelata happy hour.

Uue tubakaseaduse eelnõu väljatöötamisel pannakse rõhku alaealiste tervise kaitsele. Eelkõige soovib sotsiaalministeerium vähendada tubakatoodete ja nende alternatiivtoodete atraktiivsust, piirata nende väljapanekut müügikohtades, reguleerida alaealiste kontrollostud ning laiendada suitsetamise piiranguid ka e-sigareti tarvitamisele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles