Populaarne blogi: laste turvavarustuse nõuded on muutumas

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohutuks autosõiduks on lapsele vajalik turvatool.
Ohutuks autosõiduks on lapsele vajalik turvatool. Foto: SCANPIX

Turvatoolidest ja -alustest kirjutav ning palju jälgitud blogi annab oma hiljutises postituses teada, kuidas lähiajal on muutumas määrused, mis mõeldud laste autosisesele turvavarustuse kasutamisele.

Määrused muutuvad küll esialgu tootjate jaoks, kuid blogi autori sõnul jõuavad need hiljem ka lõpptarbijani. «Uue nõude kohaselt ei ole enam lubatud ilma seljatoeta istumisalused ehk rahvakeeli pepualused. Lisaks peavad olema sellisel turvavarustusel isofix kinnitused,» kirjutas ta oma blogis.

«Uuest aastast muutub veidi ka vana R44 määrus ja seda just istumisaluste kohalt. Kui varem lubati neid lausa alates 15 kilogrammist (soovituslik 22 kilogrammi), siis uuest aastast on istumisalused lubatud lapsele, kes on vähmalt 125 sentimeetrit pikk,» lisas ta.

Autor võttis muudatused kokku sõnadega, et edaspidi tuleb lapse pikkust arvestada. «Loodan, et meie ametnikud ka sellest kodanikke ja eriti müügimehi informeerivad. See kõik ikka laste elu ja tervise huvides,» sõnas lapsevanem.

Aega veel on

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Mihkel Loide sõnul pole põhjust tarbijale kehtivates õigusaktides esialgu mingeid silmapaistvaid muutusi teha. «Üldiselt on need määrused ikkagi tootjatele ja turustajatele rakenduvad, tarbija oma käitumist vähemalt praeguste muutuste pärast muutma ei pea. Jätkuvalt tuleb turvavarustust kasutada liiklusseaduses kirjeldatud juhtudel ja ikka nii, nagu kasutusjuhend ette näeb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles