Ettevaatust: puhastusvahendid, mida on ohtlik kokku segada

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kodu koristamisel tuleb olla leidlik, kuid ei maksa liiale minna ning isehakanud keemikut mängida – nimelt on mitmeid puhastusvahendite kombinatsioone, mis omavahel reageerides võivad plahvatada või tervist ohustada.

Puhastusekspert Carolyn Forte hinnangul kipuvad inimesed arvama, et puhastusvahendite kokku segamine teeb neist veel võimsamad vahendid, kuid tegelikult võib nende kombineerimine hoopis ägedaid reaktsioone põhjustada, vahendab GoodHousekeeping.

Kaks erinevat torupuhastusvahendit. Tegu on võimsatoimeliste vahenditega, mis võivad kokkupuutumisel isegi plahvatuse tekitada. Neid ei tasu segada ega ka üksteise järel kasutada. Jälgi tootekirjeldust ning kasuta vahendit vastavalt õpetustele. Kui see torusid korda ei tee, siis ära lase järgmisena käiku uut vahendit, vaid võta pigem ühendust torumehega.

Söögisooda ja äädikas. Kuigi need kaks vahendit omaette teevad koristamisel head tööd, siis ära usu ühtki puhastusvahendi retsepti, kus need kaks koos on. Sooda on aluseline ja äädikas happeline – neid segades jääb järgi sisuliselt vesi. Lisaks põhjustab äädikas sooda vahustumist, seega suletud anumas võib see segu samuti plahvatusohtlikuks osutuda.

Vesinikperoksiid ja äädikas. Levinud on soovitus pritsida köögipindu vesinikperoksiidiga, seejärel pühkida pinnad ära ning pritsida äädikaga. Selline meetod on küll ohutu, kuid kaks vedelikku ei tohiks samas pudelis kokku puutuda. Nende kokkupuutel tekib peroküsatsetaanhape, mis ärritab nahka, silmi ja hingamisteid.

Valgendi ja äädikas. See segu kõlab küll kui võimas desinfitseerimisvahend, kuid tegelikkuses ei tohiks neid kaht ainet kunagi kokku segada. Koosmõjul toodavad need kloorgaasi, mis isegi väiksel kokkupuutel ärritab silmi ning tekitab hingamisraskusi.

Valgendi ja ammoniaak. Nende ühinemisel eritub mürgine gaas kloramiin. Sellel on sama efekt nagu valgendi ja äädika segul – juba lühiajalisel kokkupuutel põhjustab see hingamisraskusi ja valusid rinnus. Paljud aknapesuvahendid sisaldavad ammoniaaki, seega ära mingil juhul neid valgendi lähedusse jäta.

Valgendi ja isopropüülalkohol. Sarnaselt kloroformile, millega vargad filmides inimesi uimastavad, on ka sellel kombinatsioonil uinutav, samas ärritav ja mürgine toime. Pea meeles, et valgendit tohib lahjendada ja segada vaid puhta veega, sest paljud muud puhastusvahendid võivad sisaldada aineid (ammoniaak, happed jm), millega kokkupuutel valgendi ohtlikuks muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles