Silmaarstide hinnang: mõnede kaupade märgistused on loetamatud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poes müüdava kauba märgistus võib olla loetamatu.
Poes müüdava kauba märgistus võib olla loetamatu. Foto: Ain Protsin

Tarbijakaitseamet andis silmaarstidele hinnata kaheksa tootenäidist ja jaanuaris selgus, et nende toodete märgistusi pole võimalik lugeda.

Eesti Oftalmoloogide Seltsi antud eksperthinnangu järgi olid kõikide neile ameti poolt esitatud toidu- ja tööstuskaupade märgistused loetamatud. Tarbijakaitse alustas seepeale menetlust ja kohustas ettevõtjaid toodete märgistust parandama.

Reeglite järgi peab kauba või selle müügipakendi etiketi märgistus olema loetav, arusaadav ja üheselt mõistetav. Samuti näeb toiduseadus ette, et tarbijale müüdav toit peab olema märgistatud viisil, mis tagab ostjale vajaliku teabe saamise. Ka ei tohi toodete märgistus olla eksitav.

Sarnaseid hinnanguid on tarbijakaitse silmaarstidelt küsinud varemgi ja ka nendel kordadel on eksperdid pidanud kaupade märgistust raskesti loetavaks. Selle põhjuseks on olnud  liiga väike tähesuurus, halb trükikvaliteet või sobimatu taustavärv, millelt tekst ei eristu.

Ka on pakenditele trükitud info loetamatus ilmnenud tarbijauuringutest. Tooteinfo lugemine on liialt väikse kirja tõttu probleem paljudele ning selle murega ei seisa silmitsi ainult vanemad inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles