Toidupakendil võiks kirja suurus olla vähemalt 1,2 millimeetrit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele eestimaalastele on probleemiks toodetele liialt väikses kirjas trükitud info.
Paljudele eestimaalastele on probleemiks toodetele liialt väikses kirjas trükitud info. Foto: Urmas Luik

Euroopa Liidu Nõukogu paneb ette, et toidupakendil peaks kirja suurus olema minimaalselt 1,2 millimeetrit. Sellele mõõdule peaks vastama väiketähe kõrgus.

Kui nõukogu heakskiidu pälvinud määrus vastu võetakse, siis tuleb info toidupakenditele vähemalt sellise kirjasuurusega trükkida juba kolme aasta pärast. Samuti puudutab eelnõu teksti ja tausta värvide kontrastsust – sinine kiri sinisel taustal ei tuleks siis enam kõne alla.

Samas pole kindel, kas need nõuded üldse tõeks saavad. Nimelt tuleb nõukogul arvestada ka Euroopa Parlamendi ettepanekutega ja parlament minimaalse kirjasuuruse kehtestamist ei poolda. Põhjuseks kartus, et uued nõuded panevad ettevõtjate õlule liialt suure koorma.

«Parlament ei taha seda niimoodi ära reglementeerida, nemad on vastu. Eks need arutelud ja kompromisside otsimised alles tulevad,» rääkis põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna toiduohutuse büroo juhataja ülesandeid täitev Külli Johanson.

Samas avaldas ametnik lootust, et arutelud jõuavad lõpule ja määrus võetakse ühel või teisel kujul vastu veel selle aasta jooksul.

Nõukogu tegeleb teemaga juba 2008. aastast ja on selle aja jooksul küsinud ka liikmesriikide seisukohti. Johansoni sõnul on Eesti minimaalse kirjasuuruse kehtestamist toetanud.

Mullu konjunktuuriinstituudi avaldatud eestlaste toitumisharjumusi ja toidukaupade ostueelistusi käsitlenud uuringu järgi on liiga pisikeses kirjas tooteinfo olnud Eesti elanikele probleemiks läbi aastate. 2009. aastal oli märgata ka probleemi süvenemist ja siis kurtis liialt väikese kirja üle koguni 71 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles