Alko selgitab: miks valiti Soome esindusnapsuks Vana Tallinna liköör?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome esindusnapsuks valitud Tumma Lakritsi liköör.
Soome esindusnapsuks valitud Tumma Lakritsi liköör. Foto: Liviko

Soome alkoholimonopol Alko selgitas, et Vana Tallinna liköör valiti üheks Soome sajanda aastapäeva esindusjoogiks, sest sellega võistelnud Soome napsus oli liiga palju alkoholi.

Soome juubelinapsu valimisel jäi esialgu sõelale kaheksa jooki, millest kuus on toodetud Soomes, kirjutab Helsingin Sanomat. Lõppvooru jõudis kaks jooki, millest üks oli Liviko Vana Tallinn Tumma Lakritsi liköör. Teise joogi nime Alko ei avaldanud.

Jookide kvaliteeti katsetati laboris, kus selgus, et Soome jookides oli ettenähtust mitu protsenti rohkem alkoholi. Seega oli Soome joogis liiga palju alkoholi, samas kui Eesti jooks vastas nõuetele ja selle alkoholisisaldus pudelil märgitule. Nii otsustaski Alko valida Soome riigi sajanda aastapäeva pidustustel riigi esindusnapsuks eestlaste joogi.

Alko otsus šokeeris paljusid soomlasi, sest nende arvates peaksid riiki esindama kohalikud joogid. «See ei saa tõsi olla, tule taevas appi!» rääkis näiteks Soome parlamendi liige Anna-Maja Henriksson ajalehele Helsingin Sanomat. «Soome esindusnaps ei saa olla välismaine toode.» Sarnase avaldusega on välja tulnud ka Soome keskerakondlane Mikko Kärnä.

Alko vastas pahameeletormile avaldusega, kus ütleb, et üksnes Soomest pärit jooke riigi sajanda sünnipäeva tähistamiseks välja valida ei saa, sest siis ei oleks võimalik pakkuda ka viinamarjadest valmistatud veine, konjakit ega ühtegi teist toodet, mis ei ole Soomes valmistatud.

Samuti rõhutas Alko, et Vana Tallinna valimine esindusnapsuks vastab igati Soome alkoholiseadusele. «Seaduse järgi peab alkohoolsete jookide müüki lubamine toimuma avalikult ja mittediskrimineerivalt. Otsust ei tohi mõjutada tootja kodakondsus ega asukoht,» selgitas Alko oma avalduses.

Kokku on Alko Soome sajanda aastapäeva tähistamiseks  välja valinud 24 toodet, millest 11 on toodetud Soomes ja  13 välismaal. Üheksa välismaistest jookidest on veinid.

Jookide laboris kontrollimisel peeti Alko teatel kinni kõigist Euroopa liidus kehtivatest nõuetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles