Ka Leedus võib alkoholi kättesaamine keeruliseks muutuda

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Leedu alkoholi ja tubaka tarvitamise piiramist toetav huvigrupp on saatnud toetuskirja Eesti valitsusele kavandavate alkoholi müügipiirangute ja aktsiisitõusude osas, märkides, et karme piiranguid kavandab ka Leedu uus valitsus.

«Leedu tubaka ja alkoholi kontrolli liidu liikmete poolt toetame tugevalt Eesti valitsuse alkoholipolitiika meetmeid,» seisab kirjas peaminister Jüri Ratasele ning tervise- ja tööminister Jevgengi Ossinovskile.

Liidu teatel plaanib ka Leedu uus valitsus tugevalt piirata alkoholi kättesaadavust, tõsta kõikide alkohoolsete jookide hindu, kehtestada minimaalse vanuse alkoholi ostmiseks, viia alkoholimüük spetsiaalsete kauplustesse ja seada alkoholireklaamile täielik keeld.

«Seega pole Eesti valitsuse plaanid midagi erakordset, vaid pigem õigeaegne otsus ja uus trend Balti riikides,» märgib liidu president Nijolė Goštautaitė Midttun.

Leedus jõustus täielik alkoholimüügikeeld tanklates tänavu 1. jaanuarist. Samas otsus selleks tehti juba 2011. aasta lõpus ja veel enne seaduse jõustumist üritasid kohalikud huvigrupid seda kõigest väest tühistada, sõnas liidu president.

Leedu alkoholitööstuse huvigrupid on piirangule tema sõnul reageerinud tugeva surve avaldamisega poliitikutele. Aasta hiljem saab aga öelda, et tööstuste ja tanklakettide ähvardused viia oma tegevus Leedust välja, pole realiseerunud.

Samuti on Leedu valitsusele otsest ja kaudset survet avaldnud Carlsbergi grupp, mille üks juhtidest käis ka Leedu majandusministriga kohtumas. Carlsbergi ja Olvi juhid on soovivad kohtuda ka Eesti peaministriga kavandatavate aktsiisitõusude teemal.

«Me soovin teile tugevust ja otsusekindlust alkoholi ja sellega seotud töötuste lobistide survega toimetulekuks,» kirjutab liidu president. «On väga oluline, et meie riikides, kus alkoholi põhjustatud kahjud on Euroopa Liidu liikmesriikide seas ühed kõrgemad, võtta alkoholi kättesaadavuse kontrolli väga tõsiselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles