Eakatel tuleb pensioni kojutoomise eest hakata rohkem maksma (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioni kojukande hinnatõus pole tööl käiva inimese jaoks suur, kuid eakatel on iga sent arvel.
Pensioni kojukande hinnatõus pole tööl käiva inimese jaoks suur, kuid eakatel on iga sent arvel. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Uuest aastast tuleb neil eakatel, kellele tuuakse pension koju kätte, selle eest rohkem maksta. Ka lüheneb pensionide väljamakse aeg.

Riiklike pensionide ja sotsiaaltoetuste ühe kojukande hind 1. jaanuarist 2017 on 6,60 eurot, viimasel kahel aastal oli teenuse hind 5,25 eurot teatas sotsiaalkindlustusamet.

Sotsiaalkindlustusameti finantsjuhi Margus Pärna sõnul puudutab muudatus neid pensioni, toetuse või hüvitise saajaid, kes tellivad raha kojutoomise oma kulul. «Neid inimesi on küll aasta-aastalt jäänud vähemaks, sest enamik meie klientidest saavad rahad pangakontole. Neid, kes raha koju tellivad, on ligikaudu 6000,» ütles Pärn.

Pärna sõnul ei ole ükski hinnatõus, ükskõik kui suur või väike see on, kliendile kunagi meeldiv uudis. «Üks soovitus on lasta hüvitised kanda pangakontodele, sellisel juhul ei pea saaja midagi maksma.»

Kui seni oli pensionide väljamakseperiood 5.-15. kuupäevani, siis uuest aastast lüheneb väljamaksete aeg paari päeva võrra.  Uus väljamakse periood on 5.-12. kuupäevani. Inimestele, kellel väljamaksu kuupäev muutub, teatab uue kuupäeva Omniva.

Liikumistakistusega inimestele või neile, kes elavad hajaasustusalal ja kellele pangateenus on raskesti kättesaadav, viiakse pensionid, toetused ja hüvitised koju tasuta ka uuel aastal. Taotluse vorm on kättesaadav sotsiaalkindlustusameti koduleheküljel.

Uus kojukande teenuse leping jõustub 1. jaanuaril 2017 ja kehtib kaks aastat.

Pensionide kojukande ja väljamaksete aja muutumine on seotud sotsiaalkindlustusameti ja töötukassa ühishankega, mille  võitis Omniva. 

Kui 2009. aastal hakkas riik pensionide kojukande eest küsima raha eakatelt, vallandus suur pahameeletorm, mis päädis toonase sotsiaalminister Maret Maripuu lahkumisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles