Perearstid arutavad: kelle poolt peaks patsient hääletama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendid.
Patsiendid. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Täna Tallinnas toimuval konverentsil «Preventsioon täna või interventsioon hiljem? Aitame patsiendil valida» räägitakse perearstide eestvedamisel ennetustööst ning tervishoiuga seonduvatest valmislubadustest - püütakse leida vastus küsimusele, milline erakond seisab kõige enam patsiendi huvide eest.

Näiteks kinnitavad kõik erakonnad oma valimislubadustes, et ennetus on nende jaoks oluline valdkond. Lahenduseks pakutakse erinevaid tegevusi: Keskerakond sooviks, et kaks protsenti alkoholiaktsiisist läheks sõltuvushaigustele, rohelised toovad välja terviselepingute süsteemi. Enamik erakondi soovib piirata või keelustada alkoholireklaami ning vabastada töötajate tervisekulud erisoodustusmaksust.

«On vajalik teadvustada, et tervise edendamine ja haiguste ennetamine on eeskätt laiaulatuslike sihipäraselt teostatud sotsiaalsete, organisatoorsete ja poliitiliste muutuste kogum. Riik peaks aitama teha inimesel teadlikke ja tervislikke valikuid, arsti nõuannetest ei piisa, kui riik ei toeta oma panusega,» ütles Eesti Perearstide Seltsi juht professor Ruth Kalda.

Maailma Terviseorganisatsioon on välja toonud, et ainuüksi tõhusama ennetustegevusega oleks võimalik vähendada haiguste koormat maailmas 70 protsendi võrra. Perearstid arutlevad konverentsil selle üle, millised väljakutsed seisavad meie ees sellistes valdkondades nagu südame- ja veresoonkonna haigused, meeste tervis ning diabeet.

Perearstid analüüsivad konverentsil toimuval arutelul erakondade programmide tervishoidu puudutavaid peatükke nii perearstide kui patsientide seisukohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles