Sajad väikepoed paluvad valitsuselt tubakapiirangute pidurdamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külapood.
Külapood. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ligi 300 Eesti väikepoodniku pöördusid valituse poole paludes tubakatoodete müügipiirangute ja väljapaneku keelamise pidurdamist.

Üle-Eestilise väikekaupluste keti RRLektus juhatuse liikme Rein Reinvee kinnitusel on kõik 279 alla kirjutanud väikepoodniku seisukohal, et kui valitsus peaks otsustama tubakatoodete väljapaneku keelustada, kaasneb sellega väikekaubanduse hääbumine maapiirkondades.

Reinvee kinnitusel andis valitsus ligi kolm aastat tagasi tubakapoliitika rohelist raamatu vastu võtmisega kaupmeestele kinnituse, et tubakatoodete väljapaneku piiramine tehakse mõistlikult, võttes arvesse väikepoodide eripärasid ja arvestaks ka juba paljudes kauplustes tehtud eriformaadiliste muudatustega. «Näeme, et selle kokkuleppe austamisest on loobutud,» märkis ta.

Reinvee sõnul on Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja IRL-i ühine valitsus ka koalitsioonileppes lubanud, et otsuseid ei langetata üksnes omaenese tarkusest, vaid kuulatakse ettevõtjaid, eksperte ja vabakonda. Praegu aga pole konsulteeritud ei väikepoodnikega ega Kaupmeeste Liiduga.

«Tubakatoodete väljapaneku keelamine, selleks vajalikud ümberehitustööd tähendavad meie jaoks summaarselt sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat kulu, mille tegemine ei ole põhjendatud ega jõukohane,» ütles Reinvee.

Väikepoodnikud tõid välja, et kuna nõutud drastilised ümberkorraldused käivad nõutud moel Eesti paljudel väikekauplustel üle jõu, siis viib see toodete müügi lõppemisele väikekaubanduses ning suunab toote koos kliendiga suurtesse jaekettidesse. «Meie jaoks viib ebavõrdsust suurendav samm väike- ja maakaupluste konkurentsivõime hääbumiseni ja paratamatult väiksemate poodide sulgemiseni.»

Valitsus toetas neljapäeval tervise ja tööminister Jevgeni Ossinovski esitatud eelnõud, mis märgatavalt karmistaks tubakatoodete müügipiiranguid ja muuhulgas keelaks tubakatoodete väljapaneku ja tubakatoodete kaubamärkide tutvustamise jaekaubanduse müügikohtades.

Eelnõu ühe suurima muudatusena lisatakse tubakaseadusesse tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete väljapaneku keeld ning nende kaubamärkide esitlemise keeld jaekaubanduse müügikohtades.

Jaekaubanduse müügikohas toodete väljapaneku piiramine on eelkõige alaealiste suitsetamise alustamist ennetav meede, mõjudes samas kõikidele teistele tarbijatele, eelkõige suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele, selgub eelnõu seletuskirjast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles