Tasub teada: mis muutub uue tubakaseaduse vastuvõtmisega? (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus kiitis täna heaks tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu. Sellega karmistatakse tubakatoodete müügipiiranguid, keelatakse riigisisene kaugmüük ja piiratakse tubakatoodete väljapanekut.

Mida aga tähendab sedusemuudatus igapäevase suitsetaja, suitsetamisest loobunud inimese või suitsetamise vastu huvi tundva alaealise jaoks?

Tubakaseaduse muutmise peamine eesmärk on kehtestada paremad meetmed selleks, et tagada rahva tervise tõhusam kaitse ning sealjuures eriti alaealiste tervise kaitse ning ennetada ja vähendada tubakatoodetest ja nendega seonduvatest toodetest tuleneva sõltuvuse levikut ühiskonnas.

  • Tubakatoodete tarbijatel kaob võimalus tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete riigisisese kaugmüügi (nt posti, interneti, kataloogi, telefoni vms viisil) teel tellimiseks.

    Selle tulemusena ei ole tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete tellimine tarbijate jaoks enam niivõrd lihtne (nt neid tooteid ei ole võimalik enam posti teel või kulleriga otse koju tellida, vaid tuleb ise poodi neid ostma minna).
     
  • Müüjatele muudetakse tubakatoote või tubakatootega seonduva toote ostjalt dokumendi küsimine kohustuslikuks, välja arvatud juhul, kui tegemist on müüjale tuntud isikuga või ilmselgelt täisealisega, vältimaks kogemata tubakatoodete või tubakatootega seonduvate toodete müüki alaealistele ning kontrollimaks müüjate hoolsuskohustuse täitmist.
     
  • Sarnaselt nikotiini sisaldavatele elektroonilistele sigarettidele kehtestatakse piirangud ka nikotiinisisalduseta elektroonilise sigareti koostisele. Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada: vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik või et selle kasutamine kujutab endast väiksemat riski tervisele kui muud tooted; kofeiini, tauriini ega muid lisaaineid ja stimulaatoreid, mida seostatakse energiat ja jõudu andva mõjuga; lisaaineid, mis annavad eralduvatele ainetele värvuse, ja aineid, mis on inimese tervisele ohtlikud kuumutamata või kuumutatud kujul, välja arvatud nikotiin.
     
  • Eelnõuga lisatakse tubakaseadusesse tubakatoodete või tubakatootega seonduvate toodete nähtava väljapaneku ja nende kaubamärkide esitlemise keeld jaekaubanduse müügikohas. Jaekaubanduse müügikohas toodete väljapaneku piiramine on eelkõige alaealiste suitsetamise alustamist ennetav meede, mõjudes samas kõikidele teistele tarbijatele, eelkõige suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele.

    Keelu rakendamisel nähakse ette erand tubakatoodete või tubakatootega seonduvate toodete müügile spetsialiseerunud jaekauplustele tingimusega, et müüdavad tooted ja nende kaubamärgid ei ole väljastpoolt müügikohta nähtavad.

    Kuna tubakatooted ja tubakatootega seonduvad tooted ei ole enam tavakauplustes klientidele otseselt nähtaval ega kättesaadavad, siis väheneb nende atraktiivsus ning sellest tulenevalt ka oht, et mittesuitsetajad nende tarbimisega alustavad või et nende tarbimisest loobunud sellega taasalustavad. Tubakatooted on praegu enamikus jaekauplustes asetatud enamasti otse 28 klientide silmade kõrgusele ning sellise väljapaneku piiramine aitab ühtlasi vältida impulssoste.
     
  • Uus tubakaseadus hakkab kehtima ka selliste tubakatootega seonduvate toodete või nende pakendi nõuetest, mille reisija toob endaga kaasa liikuvas pagasis või mis saadetakse välisriigist füüsilisele isikule kasutamiseks mitteärilisel eesmärgil. Lisaks laiendatakse mõningaid senini ainult tubakatoodetele kehtinud sätteid ka tubakatootega seonduvatele toodetele, lähtudes nendele toodetele kehtestatud uutest nõuetest või sarnasusest.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles