Millisest kuusest saab kena jõulupuu?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui mõni toob kuuse tuppa juba esimese lumega, siis paljudele meenub see alles jõululaupäeva hommikul.  Kaubanduskeskuste juures müügiplatsidel ilutsevad aga kaunid puud juba pikka aega – pikad ja peenikesed, paksud ja tihedad.

Töö, mis nende eest hoolitsemistel tehtud, jääb aga poe tulede särast kaugemale, sügavale metsa sisse. Üks jõulukuuskede istandustest asub Kuusalu lähistel mere ääres. Põllule on tõmmatud justkui sirged kuusejooned, ühel pool noored 20-sentimeetrised puud, teisel pool kahemeetrised kuused. «Kõigepealt on vaja maa ette harida ja siis lähevad istikud maha,» selgitab OÜ Kangro juht Madis Haak jõulupuude istutamise põhimõtteid. Väikeste, 20 sentimeetrit pikkade kuuskede vahe on meeter, üksteise suhtes paiknevad puud siksakiliselt. «Kui panna nad kõrvuti, siis puudub neil kasvuruum ja otsad kasvavad kokku,» ütles ta.

Kuigi kuused vajavad kasvamiseks mullast ja liivast pinda, hakkavad nad liiga viljakas pinnases kiiresti kõrgusesse kasvama. «Kui õigel ajal seda latva ära ei katkesta, siis tekib siia tühimik,» seletas Haak ja osutas ligi kaks meetrit pikale kuuse okste vahele. «Aga mõni tahabki sellist. Ühe meelest on see kole, teise jaoks ideaalne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles