26 asja, mida sa ei teadnud, et su iPhone teha võib

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IPhone7
IPhone7 Foto: Lukas Balandis

Kuigi inimesed kasutavad oma iPhone'i telefone iga päev, siis on siiski käputäis asju ja rakendusi, millest nad teadlikud pole.

Osa selliseid rakendusi on peidetud Sätete alla, osa jällegi mujale, vahendab The Independent. Samuti on ka asju, mida Siri teha võib, millest me teadlikud pole.

Kindlasti tasub tähele panna, et enamik nendest rakendustest on saadavadl iOS8 või kõrgema operatsioonisüsteemiga. Mõningad nõuavad vähemalt iOS9 operatsioonisüsteemile minekut.

Sõnumitele vastamine telefoni avamata

Sa saad oma sõnumitele vastata nii, et ei pea telefoni avama. Tõmba ekraanil sõrmega ülevalt alla teadete lahter ja liiguta sõrme sõnumi peal vasakule. Ilmub kiri «Reply» ehk «Vasta». Sellele vajutades saad sõnumile vastata nii, et ei pea telefonilukku avama.

Vastata sõnumitele, kui oled mõnes teises rakenduses sees

Toimides täpselt samamoodi nagu eelnevas punktis, saad vastata sõnumile, kui oled mõnes teises rakenduses sees.

Näha, millised rakendused võtavad kõige rohkem akut

Kui soovid teada saada, miks su telefon läheb kiiremini tühjaks kui muidu, tuleb minna Settings – Battery. Seal on näha, millise rakenduse kasutamine võtab kõige rohkem akut.

Näha igat pilti, mis keegi sulle saatnud on ja vastupidi

On väga lihtne moodus, et vaadata igat pilti ja videot, mis oled kellelegi saatnud. Mine sõnumites selle inimese kirjavahetuse peale ning vajuta üleval paremal ääres «Details».

Saata helifaile ja videosõnumeid, mis hävinevad ise

Sa saad saata väikesi helifaile ja videosõnumeid mis kaks minutit pärast saatmist ära kustuvad. Selleks mine Settings – Messages ja keri lõpuni, kuni märkad väikest osa helifailide ja videosõnumite jaoks. Seal saab valida, kas nad aeguvad kahe minuti pärast või mitte kunagi.

Foto: PM Tarbija

Jagada oma asupaika sõpradega

Kui tunned, et ei viitsi seletada, kus sa oled, on sul võimalik saata oma asukoht sõnumiga. Lihtsalt vajuta «Details» märke peale, mis asub kirjavahetuse üleval paremal servas ja vali «Send My Location».

Lasta sõpradel jälgida, kuhu sa lähed

Toimi täpselt samamoodi nagu eelmises punktis, ainult selle vahega, et «Send My Locationi» asemel vali «Share My Location». Sa saad valida, kas sinu asukohta saab jälgida tund aega, päeva lõpuni või igavesti.

Vaigistada sõnumid

Samast kohast, kust pilte vaadata ja asukohta jagada saad, saad valida ka sõnumite vaigistamise. Lihtsalt vali «Do Not Disturb».

Lahkuda grupivestlusest

Grupisõnumid võivad olla väga efektiivsed, kui tahta, et kõigini sama info jõuaks, kuid samal ajal ka väga tüütud. Kui tunned, et ei soovi enam grupivestluses osaleda, vajuta «Details» ja «Leave Conversation».

Grupivestlusele nime panna

Kui saadad tihti ühele ja samale grupile sõnumeid, siis on mõistlik panna grupile nimi. Nii leiad näiteks kiiresti üles töökaaslaste grupi, kui on vaja kõigile korraga sõnum saata. Vajuta «Details» ja kirjuta grupi nimi reale, milles seisab: «Group Name: Enter a Group Name»

Rööprähklemine e-kirjade vahel

Kui oled e-kirja kirjutamisega poole peal, kuid vahepeal on vaja mõnd teist e-kirja postkastist lugeda, siis ei pea kirja ära kustutama, et näha teisi kirju. Lihtsalt vajuta e-kirja «New Message» kohal ja lohista e-kiri alla. Kui tahad uuesti e-kirja kirjutamise juurde tagasi tulla, siis lihtsalt vajuta all sellele kirjale.

Sõnumi edastamine teistele kontaktidele

Sa saad edastada sõnumeid teistele kontaktidele täpselt samamoodi nagu e-kirju. Lihtsalt vajuta sõnumile, mida soovid edastada, kaks korda ning vajuda «More» peale. Seejärel saad valida mida ja kui palju sa edastada tahad.

Kasuta Sirit ilma käteta

Sa ei pea alati menüünuppu all hoidma selleks, et Siri käivituks. Kui sul on iPhone 6S, siis piisab kõigest fraasist «Hey Siri», et Apple'i virtuaalne abiline tööle hakkaks. Selleks tuleb seadetes antud võimalus lihtsalt aktiveerida. Settings – General – Siri – «Enable Hey Siri»

Lasta Siril kõik ette lugeda

Siri võib lugeda raamatuid, artikleid, sõnumeid jne. Lihtsalt mine Settings – General – Accessibility – Speech. Sealt tuleb valide Speak Svreen and Speak Selection. Nüüd võid rahus sõrmega üle ekraani lohistada ning Siri loeb ette kõik, mis ekraanil on.

Õpetada Siri nimesid õigesti hääldama

Kõigepealt pead talt küsima, mis on sinu nimi (ingl. k «What’s my name?»). Kui ta on vastanud, võid talle öelda, et ta ei häälda seda õigesti. Seejärel küsib Siri, kuidas seda hääldada. Kui oled nime õigesti õige hääldusega talle ära öelnud, laseb ta sul valida kolme erineva variandi vahel. Vali endale kõige sobivam ja Siri jätab selle meelde.

Jagada käsklusi telefoni puutumata

Mine Settings – General – Accessibility – Switch Control. Seal vali «Switches», «Add New Switch» ja seejärel «Camera». See annab sulle võimaluse üheks käskluse viisiks valida pea pööramise kas vasakule või paremale. Seega saad näiteks pead paremale poole pöörates anda telefonile käskluse avada Siri.

Foto: PM Tarbija

Näha, kus sa käinud oled

Su iPhone jälgib su liikumist. Selleks, et näha, kus sa viimati käisid, on võimalik vaadata: Settings – Privacy – Location Services – System Services. All lõpus on «Frequent Locations» ning sealt tuleb valida «History» osa.

Hoida akut tühjenemast, lülitades ekraani mustvalgele režiimile

Kui sul on aku tühjenemas ning vaja veel seda kasutada, siis tasub ekraan mustvalgele režiimile panna. Selleks tuleb minna Settings – General – Accessibility ning vajutada «Grayscale».

Ligipääs su meditsiinilistele andmetele, kui ekraanilukk on peal

Kui oled oma andmed Medical ID rakendusse lisanud, on võimalik teistel inimestel (või sul endal) häda korral nendele andmetele ligi pääseda. Selleks tuleb vajutada ekraanil all vasakul nurgas asuvale «Emergency» nupul ning seejärel valida Medical ID.

Näha oma iPhone'i reaalset signaalitugevust

Kuna iPhone'i võrgusignaali indikaator ei ole just täpne, siis on kõigil õunatelefoni kasutajatel võimalik viis täppi numbrite vastu vahetada. Selleks tuleb oma telefon viia testversiooni, helistades numbril *3001#12345#*. Tugevaim signaal on -40 ja nõrgim -130.

Näha, kes helistab, isegi kui see number pole su kontaktide seas

Operatsioonisüsteemi iOS9 on võimalik anda nimi tundmatule helistajale. Kui sulle helistab keegi, kellelt oled e-kirja saanud ning tema e-postkasti aadress on seostatud ta telefoni numbriga, siis seob telefon need kaks omavahel ära.

Küsida Sirilt, et ta näitaks sulle pilte kindlast perioodist

Sul on võimalik küsida Sirilt, et ta näitaks sulle näiteks pilte sinu viimasest reisist Soome. Selleks tuleb lihtsalt seda Sirilt inglise keeles küsida. See toimib ainult iOS9 operatsioonisüsteemiga.

Lasta Siril endale meelde tuletada, et sa sõnumi või e-kirja hiljem läbi loeks.

See toimib ainult iOS9 operatsioonisüsteemiga.

Avada muusikarakendus kõrvaklappidega hindamisel

Kui kuulad igal hommikul samal ajal muusikat, oskab su iPhone ise automaatselt muusikarakenduse avada kõrvaklappide sisestamisel. See toimib ainult iOS9 operatsioonisüsteemiga.

Kasuta «Low Power Mode» et aku kestaks kauem

Low Power Mode aitab akul kauem kesta. Seda saab teha Settings – Battery – Low Power Mode

Otsida sätete seast seda, mis vaja

Enam pole vaja sätetes veeta aega, et leida seda funktsiooni, mis vaja. Sätete ülaosas on lahter, kuhu saad kirjutada, mida otsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles