Lugeja küsib: kas joobes juhtimise tõttu on õigustatud auto konfiskeerimine? (2)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Mihai Barbu

«Olin alkoholijoobes roolis. Joove ei olnud kriminaalne, vaid kvalifitseerus väärteo alla. Suur oli minu üllatus, kui konfiskeeriti ka auto, mis kuulus minu «ühemehefirmale». Sain ka aresti ja peatati juhtimisõigus. Nõus nende karistustega, kuid kas auto konfiskeerimine oli õigustatud? Seadustes orienteerumine on raske inimesele, kes sellega igapäevaselt ei tegele,» kirjutas lugeja.

Vastab politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjak.

Vastavalt karistusseadustikule on kohtuvälisel menetlejal õigus taotleda kohtult sõiduki konfiskeerimist, kui isik avastatakse autoroolist alkoholi tarvitanuna ja seda isegi juhul, kui tuvastatud joobeaste annab aluse väärteomenetluse alustamiseks.

Väärteomenetluse puhul on sõiduki konfiskeerimine pigem erandlik karistus ning seda taotletakse reeglina juhul, kui inimene on juhtinud sõidukit alkoholi tarvitanuna korduvalt ning senised karistused ei ole mõju avaldanud ning oodatud muutust liikluskäitumises toonud.

Esmakordselt alkoholi tarvitanuna autoroolist avastatud isiku puhul, kui tegemist on nn väärteojoobega, sõiduki konfiskeerimist ei taotleta. Otsuse karistuse osas teeb kohus ja sellega mittenõustumisel on võimalik see edasi kaevata, mida kindlasti istungil ka menetlusalusele isikule selgitati.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles