Eesti numbrimärk võib piiri taga anda aluse lätlase trahvimiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti on hädas sellega, et inimesed
Läti on hädas sellega, et inimesed Foto: Marko Saarm / Sakala

Alates uuest aastast hakkavad lõunanaabrid trahvima välismaiste numbrimärkidega sõidukite juhte, kes on jätnud uue maksu tasumata. Sellise karistuse põhjuseks peetakse just Eestis registreeritud sõidukeid.

«Kui ma tulen peolt, kus kõik jõid alkoholi, va mina, ja ma istun eestlasele kuuluva auto rooli, kas politseil on õigus mind trahvida,» küsis Läti portaal Pietiek lõunanaabrite politseilt. Vastus oli jaatav.

Alates 1. jaanuarist võivad Läti politseinikud teha alaliselt seal elavatele, kuid välismaise numbrimärgiga sõitva auto juhile trahvi 140 kuni 400 eurot, kui juht ei ole tasunud uut maksu, vahendab  TVnet portaali Pietiek. Õiguse trahvimiseks annab hiljutine seadusemuudatus.

 Läti maksuamet on juba ammu mures sellega, et kuna autoregistreerimistasu on seal kõrgem kui naaberriikides, on paljud lõunanaabrid oma sõidukid võtnud arvele välismaal, eriti just Eestis. Et seda probleemi lahendada, kehtestati uus maks. Läti alaline elanik, kes sõidab välismaal registreeritud autoga, peab maksma kas kümme eurot päevas või 1000 eurot aastas. Kui tasu on maksmata, siis on politseil õigus juhti trahvida. Läti politsei teatel ei ole vahet, kas sõiduk on piiri taga registreeritud välisriigi või Läti elaniku nimele.

Läti riigikassasse peaks tänu uuele maksule laekuma 6,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles