Esimene riik maailmas loobub FM-raadiotest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FM-lainepikkust edastavad raadiod jäävad Norras tummaks.
FM-lainepikkust edastavad raadiod jäävad Norras tummaks. Foto: SCANPIX

Paari nädala pärast saab Norrast esimene riik maailmas, mis loobub FM lainepikkustest ning läheb üle digitaalsele raadiolevile (DAB+).

Norra parlamendi otsuse kohaselt algab FM lainepikkusest loobumine 11. jaanuarist Norlandi maakonnast ning nö liigub sealt edasi lõunapoole, kirjutab Local. Selle otsuse tagajärjel muutuvad kasutuks ligi kaheksa miljonit raadiot.

Kuigi uuendus oli ammu teada, ei tee see norrakaid rõõmsaks. Kahele kolmandikule ei ole selline digipööre meelt mööda. Norra kohalike raadiojaamade liidu esimees Svein Larseni sõnul pole inimeste vastumeelsuses midagi üllatavat.

«On raske põhjendada, miks on vaja FM raadiod vahetada välja DAB vastu,» selgitas Larsen. Ta lisas, et arvestades Norra rahvusringhäälingu väga aktiivset reklaamikampaaniat selle uuenduse toetuseks, on muudatuse pooldajata nii väike arv üllatav.

«Aga Norra on oma otsuse teinud, nii praktilistel kui ka majanduslikel kaalutlustel ja nüüd on juba hilja seda tagasi pöörata,» sõnas Larsen. Norra algatust jälgitakse pingsalt mitmetes teistes riikides nagu Taani, Rootsi, Šveitsi ja Lõuna-Korea, mis kaaluvad sama digipööret

 Mõned kohalikud raadiojaamad võivad Norras kasutada FM lainepikkust kuni 2022. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles