Lugeja küsib: miks kasutatakse piparkoogiglasuuris halva mainega E-ainet?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogiglasuurid.
Piparkoogiglasuurid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Miks kasutavad Eesti Leivatööstus ja Reval Kondiiter oma piparkoogiglasuurides toiduvärvi karmiin (E120), mis on teadupärast tehtud kilptäidest (mis on iseenesest juba häiriv fakt) ning võib põhjustada astmat ja hüperaktiivsust. Piparkoogiglasuurid on ka lastele mõeldud toode ning ma ei mõista, miks on läinud sellised suured firmad raha kokkuhoidmise teed tervise arvelt?» küsis lugeja.

Vastab Eesti Leivatööstuse OÜ tootmisjuht Ago Kaasik.

Kõik Eesti Leivatööstuse piparkoogiglasuurid sisaldavad üksnes looduslikke toiduvärve, seda erinevalt teistest turul olevatest piparkoogiglasuuridest, kus kasutatakse nii sünteetilisi, kui ka asovärve. Eesti Leivatööstuse punases piparkoogiglasuuris olev karmiin on looduses esinev punane värvaine ning see ei põhjusta hüperaktiivsust.

Karmiini ei tohi segi ajada karmoisiiniga, mis on asovärv ja võib põhjustada allergilisi reaktsioone ning hüperaktiivsust.

Looduslike värvainete kasutamine on kunstlikest ka tunduvalt kallim, kuna sama värvitugevuse saamiseks tuleb looduslike värvide puhul kasutada kõrgemat doseeringut, lisaks on ka looduslike värvainete hind võrreldes kunstlikega oluliselt kõrgem.

Täiesti tavaline on, et toiduainetööstuses kasutatakse lisaks taimset päritolu ka muid looduslikke ehk mittetehislikke koostisosasid. Näiteks toidus kasutavad osad D- ning A-vitamiinid on loomset päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles