Tallinna lennujaamal tuli senisest leebest turvakontrollist loobuda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakontroll Tallinna lennujaamas tundub reisijatele senisest karmim.
Turvakontroll Tallinna lennujaamas tundub reisijatele senisest karmim. Foto: Raigo Pajula

Tallinna lennujaam tunnistas, et on seni olnud reisijate turvakontrolli teostamisel pigem leebe, kuid Domodedovo pommiplahvatuse sarnased juhtumid on sundinud ka Eestis turvakontrolli tõsisemalt suhtuma.

Hiljuti Tallinnast Kuressaarde lennanud Postimehe töötaja kirjeldas, et erinevalt harjumuspärasest kiirest kontrollist võeti tal kott põhjalikult lahti, fotoaparaat kotist välja ning ta pidi isegi objektiivi kaamera küljest ära võtma. Samuti ei kontrolli pardakaarte enam turvakontrolli tegevad töötajad, vaid selleks on lennujaamas nüüd spetsiaalne lett ja inimene.

Kui Tarbija24 sellise põhjaliku kontrolli kohta läinud nädalal lennujaamalt aru päris, vastas jaama turundusjuht Erik Sakkov, et lennujaamad ja turvafirmad ise reegleid ei kehtesta ja seetõttu ei või nad ka täpsemaid kommentaare anda.

Samas seisis vastuses, et lennujaam ei ole kehtestanud rangemaid lennundusjulgestuse meetmeid, «kui need on kehtestatud vastavasisuliste lennundusjulgestuse valdkonda reguleerivate Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega, Euroopa Komisjoni määrustega ning Eesti tsiviillennunduse julgestuskäsiraamatuga.»

Eile avaldas reisifirma Estravel, et lennujaam on neile saatnud asjaliku pöördumise, kus selgitab oluliselt karmistatud turvakontrolli tagamaid.

«Viimastel nädalatel on meieni jõudnud kaebused ja etteheited, et Tallinna lennujaama lennundusjulgestuse kontroll on muutunud karmimaks ning kohati ahistavaks,» avaldas lennujaam.

Selgituseks märgiti taas, et rangemaid meetmeid pole kehtestatud, küll aga seisis avalduses, et pigem on Eestis turvakontrolli osas seni oldud «leebemad».

Reisijatele tähendab praegusel tasemel turvakontroll, et selleks läheb rohkem aega. Seetõttu tuleb lennujaamas olla aegsasti.

Tarbija24`le antud kommentaaris soovitas Sakkov reisijatel järgida ka järgmisi nõuandeid.

  • Mitte kaasa võtta reisile esemeid, mis on kantud keelatud esemete nimekirja (http://www.tallinn-airport.ee/traveler/keelatudesemed)  
  • Enne julgestuskontrolli tuleks käsipagasist välja võtta suured elektrilised seadmed, mis vaadatakse läbi käsipagasist eraldi;
  • Käsipagasis tohib kaasa võtta ainult vedelikke, aerosoole ja geele (v.a meditsiinilisel näidustusel või eridieedi jaoks, sealhulgas imikutoit), mis on 100 ml mahutavusega üksikpakendis ning on ühes läbipaistvas korduvsuletavas, kuni üheliitrise mahutavusega kilekotis. Nimetatud kilekoti peab reisija enne kontrolli eemaldama käsipagasist ning esitama läbivaatuseks julgestustöötajale;
  • Eemaldama enne kontrolli enda küljest või riiete taskutest metallesemed, mis võivad põhjustada häiret metalldetektorväravas   
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles