Uuring: Eesti elanikud hindavad e-aineteta toitu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonald’si hamburger
McDonald’si hamburger Foto: AFP / Scanpix

McDonald´s tellimusel veebruarikuus kolmes Balti riigis tehtud TSN Emor uuringu käigus selgus, et Eesti elanikud hindavad kõige enam tervislikku ja e-ainevaba toitu.


Vastates küsimusele, mis on nende jaoks kvaliteetne toit, märkisid Eesti vastajad esimesena Eestis kasvatatud, värsket ja e-ainetest vaba toitu. Ligi kolmandik vastanutest tajus kvaliteetsena maitsvat ja suurema toiteväärtusega toitu.

Siinjuures pidasid lätlased ja leedulased toidu päritolu vähetahtsaks, kuid olulise aspektina nähti toidu tervislikkust ja e-ainete puudumist.

«Kvaliteetsest toorainest valmib hea ja tervislik toit. Mida lähemalt seda saab, seda kiiremini jõuab toit tarbijani ning säilitab värskuse ja toiteväärtuse,» kommenteeris uuringutulemusi toitumisteadlane Mai Maser.

«McDonald´s restorani prioriteetideks on tooraine kõrge kvaliteet ning toiduohutus, järgime seda kõigis oma tegevustes alates tarnijatelt saadud toorainest kuni toote serveerimiseni restoranis. Ettevõttes on selle jaoks eraldi välja töötatud toiduohutuse poliitika,» ütles McDonald´s Eesti ärijuht Tomasz Nawrocki.

Uuringust selgus, et toidu eestimaist päritolu ja toidu tervislikkust, samuti isetehtud ja isekasvatatud toitu pidasid oluliseks keskealised ja vanemad inimesed. Toidu maitset, värskust ja toiteväärtust hindasid kõrgemalt noored.

«Toiduvalikut tehes on põhisoovitused mitmekülgsus ja arukas tarbimine. Eriti oluline on hinnata rasva ja soola hulka toidus. Need on maitseparandajad, kuid mõlema koguseid on vaja tervise huvides piirata,» lisas Maser.

Uute toodete arendamisel peetakse McDonald´s restoranis silmas tervisliku toitumise aspekti. Nii on näiteks laiendatud Happy Meal menüüvalikut porgandipulkade, piima, mineraalvee ja puuviljamahladega. Kõikide põhimenüüs olevate toodete (friikartulite, kana Mcnuggetsite, kalaburgeri ja piruka) valmistamisel kasutatakse kolesteroolivaba taimeõli.

McDonald´s restoranides ja veebileheküljel on võimalik leida põhjalikku toitumisalast informatsiooni, mis aitab klientidel tundma õppida tooteid ja menüüd ning teha teadlikke valikuid. Selleks on välja töötatud GDA süsteemil põhinev toitumisalane infosüsteem.

Uuringust võttis Baltimaades osa kokku üle 3000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles