14 oskust, mis aitavad elus hakkama saada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaplaneerimine on ülimalt oluline.
Ajaplaneerimine on ülimalt oluline. Foto: SCANPIX

Parimad asjad elus on tasuta, kuid see ei tähenda, et nende saavutamine ei nõua aega, vaeva ja meelekindlust.

See kehtib ka oluliste eluks vajaminevate oskuste õppimisel, vahendab Business Insider. Ajaleht järjestas 14 oskust, mida läheb elus vaja, et edukalt hakkama saada.

Empaatia

Sa võid olla maailma kõige edukam inimene, kuid kui sa ei oska teistele inimestele kaasa tunda, on see suur miinus. Ühe ettevõtte omanik Jane Wurdwand selgitas, et empaatiavõime on põline oskus, mida on hakanud tänapäeva töökultuur välja sööma.

«Empaatia – võime tunda seda, mida teised tunnevad –  on see, mis muudab mõned teenusepakkujad teistest paremaks. Empaatia meeskonnas motiveerib inimesi rohkem pingutama. Empaatia julgustab töötajaid rohkem endast andma, sest nad ei tee seda ainult palga pärast,» kommenteeris ta.

Aja planeerimine

Efektiivne ajaplaneerimine on üks töötaja olulisi omadusi. Tudeng Alina Grzegorzewska sõnul on oluline leida endale sobiv süsteem. «Minu jaoks oli kõige raskem planeerimine,» kirjutas ta. «Mitte lihtsalt oluliste ülesannete ülesmärkimine, vaid konkreetne efektiivne nimekiri asjadest ja ajast, kui palju millelegi aega kuluda võib.»

Korralikult väljamagamine

Öösel korralikult väljamagamine on oluline, et oleksid järgmisel päeval värske ja valmis. Korraliku süsteemi loomine võib olla aga aeganõudev, samas kindla rituaali järgi toimides õpib keha, millal on magamise aeg.

Terve hulk uuringuid on näidanud, et kui jälgid kindlat magamise süsteemi, on sul järjest kergem magama jääda ja üles ärgata. Ühtlasi tagab see täisväärtusliku une.

Abi küsimine

Abi küsimine võib kõlada lihtsamalt, kui ta tegelikult on. Keegi ei taha ennast nõrgast küljest näidata ja enamik soovib ikka ise oma asjadega hakkama saada. Abi küsimine näitab, et oled piisavalt julge, et tunnistada abivajamist.

Järjepidevus

Kas käid trennis, õpid eksamiteks või töötad mõne projekti kallal, järjepidevus on ülimalt oluline, et tagada mingisugunegi edu.

Inimesed lõpetavad tihti pingutamise, kui jõuavad oma elus mingile maale. Selleks, et seal tipus püsida, on vaja edasi töötada.

Endast positiivselt mõtlemine

Ei ole oluline, mida teised sinust arvavad. See, mida sina endast arvad, on kümneid kordi olulisem, sest sina elad iseendaga koos. Iseendasse uskumine ja enesekindluse saavutamine võib võtta aega, kuid kui sina endasse ei usu, siis kes seda tegema peaks?

Teiste asjadesse nina mitte toppimine

Teiste asjadesse mitte nina toppida võib osale inimestele väga raske tunduda, kuid tegelikult on see ülimalt oluline. Pole vaja enda aega ja energiat kulutada ja mõelda teiste inimeste eraelu peale.

Teadmine, millal peaks suu kinni hoidma ja ka päriselt suu kinni hoidmine

Rääkimine hõbe, vaikimine kuld. Pole vaja käia ringi ja kõigile kõigest ja kõigist rääkida. Vahel on targem mõni asi enda teada jätta. Sama kehtib ka sinu tunnete kohta. Me ütleme tihti asju ilma, et mõtleks, mida me just ütlesime ja hiljem kahetseme seda.

Oma suu kinni hoidmine on üks erakordne oskus.

Kuulamine

Lisaks suu kinni hoidmisele on oluline oskus ka teise inimese kuulamine.

Kuulujuttude vältimine

Üks kõige lihtsamaid viise inimese usalduse kaotamiseks on neid taga rääkida.

Ausus

Teistega täiesti aus olla võib osutuda väga raskeks, kui pole midagi ilusat öelda. Palju kergem on öelda inimestele seda, mida nad kuulda tahavad, kui olla nende vastu aus. Isegi kui ausust ei osata kohe hinnata, siis lõppkokkuvõttes on see ülimalt oluline ja annab eelise nende ees, kes valetavad.

Hetkes olemine

Inimeste õnnelikkuse uurija Matt Killingsworthi sõnul on inimesed õnnetumad, kui nende mõtted on mujal kui tegevus, millega nad hetkel tegelevad. «Näiteks paljudele ei meeldi tööl käia, kuid tööl olles on need inimesed õnnelikumad, kes keskenduvad töö tegemisele ja kelle mõtted ei rända mujal ringi. See on imeline,» kommenteeris ta.

Uue võõrkeele õppimine

Uue võõrkeele õppimine ei ava sulle mitte ainult võimalust uute inimestega tutvuda, vaid annab ka võimaluse ennast paremini tundma õppida. Metaphor English veebilehe looja Balazs Csigi sõnul on inglise keele õppimine muutnud ta elu. «Mu mõttemaailm muutus täielikult,» märkis ta.

Avalikkuses esinemine

Publiku ees esinemine võib nii mõnelgi põlve värisema lüüa ja kõhus keerama panna. Ameerika ärimagnaat Warren Buffett kartis esinemist nii väga, et oksendas. «Korraldasin oma elu nii, et ma ei peaks mitte kunagi kellegi ees esinema,» sõnas ta. Et hirmust võitu saada, hakkas ta esinemist harjutama oma sõprade ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles