Terviseamet kõrvaldas müügilt ohtlikud mänguasjad

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügilt eemaldatud ohtlikud mänguasjad.
Müügilt eemaldatud ohtlikud mänguasjad. Foto: Terviseamet

Terviseamet lasi eelmise aasta lõpul turult eemaldada kolm Hiina päritolu mänguasja, mis sisaldasid tervisele kahjulikke aineid.

Terviseameti teatel leiti möödunud aasta lõpul poelettidelt mitu Hiinast pärit mänguasja, mis pole lastele turvalised.

Näiteks Hiinas toodetud mänguasi «Nukk Sparkle Girls Winter Fairy» ei vastanud mänguasjadele ette nähtud ohutusnõuetele, kuna nuku kingad sisaldasid di(2-etüülheksüül)ftalaati (DEHP), mille tase on lubatud maksimumist viis korda kõrgem. Lisaks leidus neis ainet dibutüülftalaat (DBP) lausa 125 korda lubatust enam.

Hiinast pärit arstikomplekt kõrvaldati müügilt samuti liiga suure ftalaatide koguse tõttu. Mänguasjakomplekti kuuluva stetoskoobi toru sisaldas di(2-etüülheksüül)ftalaati (DEHP) koguses, mis ületab lubatud piirväärtust 71 korda ning dibutüülftalaati (DBP) koguses, mis ületab lubatud piirväärtust 34 korda.

Ka Hiinas toodetud mänguasi «Baby Mix püramiid» ei vastanud ohutusnõuetele. Testimisel eraldus üks neljast kinnituspulgast, mis mahtus väikeste osade silindrisse. See võib lihtsalt sattuda lapsele suhu ning põhjustada lämbumist.

Ftalaadid on reproduktiivtoksilised ained, mis võivad pikaajalisel toimimisel olla kahjulikud suguvõimele. Ftalaate kasutatakse peamiselt plasti pehmendajana ehk plastifikaatorina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles