Mobiilid, TV ja videomängud põhjustavad laialdast unepuudust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Komme vaadata õhtuti telerit, mängida öötundideni arvutimänge ja vaadata enne voodisse heitmist üle oma e-kirjad või mobiilisõnumid, võib olla põhjuseks, miks üha enam ja enam inimesi kannatab unepuuduse all.

Sellise avaldusega esines Washingtonis asuva USA uneorganisatsiooni NSFi aseesimees Russell Rosenberg. «Kahjuks on meie elu lihtsustavad ja ergastavad mobiiltelefonid ja arvutid ka üheks põhjuseks, miks miljonid ameeriklased magavad üha vähem ning ei suuda järgmisel päeval hästi tegutseda,» vahendas Reuters Rosenbergi sõnu.

Mehe avalduse aluseks oli NSFi tehtud küsitlus, kus 95 protsenti vastanutest tunnistas, et kasutab enne magama heitmist mingit elektroonilist seadet. Samal ajal märkis ka kaks kolmandikku, et ei saa nädala jooksul piisavalt magada.

Telerit vaatavad õhtuti kõige enam 46-64-aastased, 13-29-aastaste hulgas oli enam neid, kes mängivad enne voodisse heitmist videomänge. Kõikidest vastanutest 61 protsenti tunnistas sedagi, et kasutab vähemalt mõnel õhtul nädalas arvutit.

Küsitluse tulemuste järgi kipuvad sidepidamisvahendid (näiteks mobiilile laekuvad sõnumid) inimeste und ka pärast uinumist segama.  

Sellised muutused mõjutavad NSFi avalduse järgi ameeriklaste tööviljakust, meeleolu, pereelu, käitumist liikluses, seksuaalelu ja tervist.

Charles Czeisler Harvardi meditsiinikoolist pidas kõige olulisemaks mõju lastele.

«Olen kõige enam mures selle pärast, kui vähe magavad 13-18-aastased. Lapsed magavad tänapäeval poolteist kuni kaks tundi vähem kui sajand tagasi. See tähendab, et kuus kaotavad nad ligi 50 unetundi,» rääkis ta.

Czeisler soovitas vanematel elektroonika ja tehnikavidinad laste magamistubadest kõrvaldada, sest tõenäoliselt mõjuvad need kehvasti ka laste õpitulemustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles