Taaskasutus muutub Eestis järjest populaarsemaks

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuskasutuskeskus päästis prügimäele jõudmisest 900 tonni esemeid.
Uuskasutuskeskus päästis prügimäele jõudmisest 900 tonni esemeid. Foto: MTÜ Uuskasutus

Eesti suurim sotsiaalne ettevõtte Uuskasutuskeskus (MTÜ Uuskasutus) kogus kokku ja saatis eelmisel aastal ringlusesse 900 tonni veel kasutuskõlblikke esemeid. 

Kokku annetas oma asjad Uuskasutuskeskusele 2016. aastal ligi 100 000 inimest. Kogutud asjade seas oli nii riideid, jalanõusid, mänguasju, raamatuid, nõusid, mööblit, tehnikat kui ka palju muud veel kasutuskõlblikku. Uuskasutuskeskuse tegevjuhi Katriin Jüriska sõnul on seda ligi 29 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. «Kasv on ka loogiline, sest oleme inimestele uuskasutuse toonud veel lähemale kui kunagi varem - avasime sel aastal kolm uut keskust, uue konteineri Pirital ja kogumiskasti Apollo raamatupoes,» selgitas annetuste tõusu Jüriska.

Peaaegu et juba miljon kilo asju koguti peamiselt tänu kümnele keskusele Tallinnas, Tartus, Paides, Narvas ja Pärnus. Väljaspool keskuseid sai oma asjad viia ka kogumispunktidesse Tallinna ja Tartu Kaubamajades, Solarise Apollo raamatupoes ning Lauluväljaku mereväravate juures. Lisaks on Uuskasutuskeskusel annetuste kogumiseks ka kaks kaubikut, kes käivad inimeste kodudes tasuta järel kogukamal kodutehnikal ja mööblil. 

Vaid umbes kolmandik annetatud asjadest lähevad kulude katteks müüki Uuskasutuskeskustesse üle Eesti. Ülejäänud asjad liiguvad edasi koostööpartneritele – abivajajatele, teatritele, filmidele, käsitöölistele ning ka ümbertöötluseks. Ülejäänud tuluga on Uuskasutuskeskus juba teist aastat toetanud 20 000 euroga sihtasutust Kiusamisvaba Kool, mille eesmärgiks on muuta Eesti koolid kiusamisvabaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles